VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

‘Mestres valencianes republicanes’, de Publicacions de la Universitat de València, entre els més venuts de la Plaça del Llibre

ELPERIODIC.COM - 03/11/2020

‘Mestres valencianes republicanes’, editat per Publicacions de la Universitat de València, ha estat un dels títols més venuts de la 8a edició de la Plaça del Llibre de València. Publicacions de la Universitat de València, el segell editorial de la institució acadèmica, ha organitzar diverses activitats que van reunir públic de diferents perfils i edats.

El dia inaugural es va presentar ‘Mestres valencianes republicanes’, de la professora de la Universitat de València M.ª Carmen Agulló. Un llibre que conta la història i l’experiència de quatre mestres i una normalista, compromeses amb la política educativa republicana, que van treballar durant anys a les comarques valencianes. Acompanyaven l’autora Blanca Juan, coautora del llibre Mestres de mestres, i Adela Costa, mestra de l’Escola Normal de Mestres de València, en una presentació en què el paper de les dones en l’evolució de l’educació va ser protagonista. Aquest llibre, a més, ha destacat en aquesta edició situant-se entre els 10 llibres més venuts durant tota la fira.

El mateix dia es va realitzar el lliurament del Premi a la Trajectòria Editorial a Publicacions de la Universitat de València en l’any del seu centenari, un guardó atorgat per la Fundació Full i que va rebre Teresa Ferrer, que va destacar la missió de PUV d’obrir-se a la realitat social, tractant d’eixir al pas de les preocupacions dels conciutadans i acostant la investigació i la divulgació de qualitat als seus interessos. Els Premis Plaça del Llibre 2020 també van reconèixer el dramaturg Manuel Molins, amb el Premi a la Trajectòria Literària i la cantautora Eva Dénia amb el Premi Difusió.

En la segona jornada, Publicacions de la Universitat de València va presentar ‘Els arbres de Berkeley’, del filòsof, poeta i assagista valencià Antoni Defez, que va estar acompanyat per Vicente Sanfélix, catedràtic de la Universitat de València. En aquesta obra, la número 50 de la col·lecció ‘Assaig’, l’autor enfoca l’anàlisi en un problema filosòfic clàssic, el de com assegurar que existeix un món extern a la nostra ment, amb derivacions en Hobbes, Descartes, Locke, Hume o Berkeley.

L’últim dels actes en què PUV va estar present va ser en les converses organitzades entre sis dones que formen part d’editorials del País Valencià, on va participar Maite Simón, cap d’edició de Publicacions de la Universitat de València, juntament amb Carme Pinyana, del Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I de Castelló, que van reflexionar al voltant de l’edició universitària i de la importància que aquest tipus d’edició aporta al sector del llibre.

Entre els llibres més destacats que el públic va poder trobar a l’estand de Publicacions de la Universitat de València hi hagué ‘Els parlars valencians’, de Vicent Beltran i Carles Segura-Llopes, que ja va per la 3a edició, ‘La ciència a taula’, un monogràfic de la revista Mètode que conté un compendi d’articles de Fernando Sapiña, i que va ser guardonat amb el premi al ‘Millor llibre de ciències naturals i aplicades’ dels Premis Joan Lluís Vives a l'edició universitària, o el llibre de dret ‘Llengua i estat’, de Vicenta Tasa Fuster que reflexiona sobre la diversitat lingüística a l’Estat espanyol.