VALENCIA | SOCIETAT

El Mercat Central de València, història i present que alimenta el cor de la ciutat

LAURA HERRERAS - 20/03/2022

Molt més que un mercat, molt més que un edifici, el Mercat Central cus la història dels valencians tal com ens explica aquest reportatge

Anar a comprar al Mercat Central de València és molt més que omplir la nevera. Passejar pels seus passadissos plens del color de fruites i verdures, l'olor de peix fresc acabat de portar de la Llotja, amarar-se de les aromes de formatges curats, espècies de tota mena i carns de gran qualitat. Per no parlar de la bellesa del seu edifici que il·lumina cada racó i de la història que desprèn cadascun dels seus llocs.

El Mercat Central de València fa aquesta setmana 94 anys d'història. Quasi un segle alimentant el cor de la ciutat des d'un enclavament espectacular i en un edifici històric que converteix aquesta zona en emblema i postal de València. Però malgrat aquests més de noranta anys de vida, el seu origen es remunta al 1839, quan es va inaugurar en aquesta ubicació un mercat descobert, el Mercat Nou, que seria el germen de l'actual Mercat Central.

Amb el pas dels anys i el creixement de la ciutat es va veure que aquest mercat era clarament insuficient per atendre la demanda i per això a principis de segle XX es va decidir aixecar el majestuós edifici com hui el coneixem.

Els arquitectes Alejandro Soler March i Francisco Guardia Vial van modificar el projecte original i el Mercat es va acabar el 1928 de la mà dels arquitectes Enrique Viedma i Ángel Romaní. Ubicat al costat de la Llotja de la Seda i l'Església dels Sants Joans, la seua estructura modernista, les seues cúpules i el seu aspecte exterior fan presagiar l'espectacularitat que es pot trobar en traspassar qualsevol de les portes.

L'arquitectura no ha canviat gens, sens dubte. El que sí que ho han fet són les formes de vendre, la situació de les parades, el tipus de productes i el perfil del client. Quan el mercat va obrir, hi havia 1247 parades i avui n'hi ha 267. No vol dir això que el mercat s'haja reduït, sinó que les parades s'han anat fent més grans i hi ha punts de venda amb sis parades i tres generacions d'història.

Tota una vida veient créixer el Mercat Central

És el cas de Javier Hernandez: ell, amb els seus germans, té tota una poma de parades: “Els meus pares van començar en una cantonada i van anar creixent. Som sis germans i jo porte ací venent tota la vida”.

Molts anys veient créixer el mercat i adaptant-se als canvis: “Ara hi ha un altre estil de venda i potser menys alegria que abans, quan veníem molt més”. Javier recorda que arribaven a vendre quinze caixes d'enciams en un dia i ara amb dos passen dos dies.

Servei 'delivery' des de fa un segle

Com a dada curiosa, el Central és l'únic mercat municipal que no gestiona l'Ajuntament: “Això permet als venedors prendre decisions com la venda a domicili que fa quasi trenta anys que fem”, ens explica Cristina Oliete, gerent del Mercat Central. Encara que el 'delivery' - com se'l coneix ara- ja existia des del principi: “Abans es repartia el menjar a les cases mitjançant carros tirats per cavalls i tenien un cartell que posava 'Servei a domicili'”.

Web, App, xarxes socials i fins i tot tiktok, el mercat no vol quedar-se enrere i treballa per atraure els clients del present, però també del futur. I és que el perfil juvenil interessa, i molt. Hi ha noves parades gairebé dedicades exclusivament a ells com els menjars preparats, els de sushi o alguns tan curiosos com el que regenta Miguel Soriano, propietari de Benvolgut Aperitivos.

A un lateral del Mercat Central trobem aquesta bonica parada que és tot un homenatge a una cosa tan valenciana com la picaeta: “No hem inventat res, és l'aperitiu de tota la vida però amb una marca que engloba tots els productes”. Podem trobar cerveses, papes, cacaus, vermuts i un etcètera de propostes que fan a un salivar.

La idea és innovadora i va sorgir en plena pandèmia: “Fa mig any que estem ací i va ser totalment un canvi de vida, producte del còvid. Jo abans era director d'hotels de luxe i quan va arribar el cóvid ​​vaig decidir que no volia treballar per als altres”. Fins aquí s'acosten turistes, valencians i, sobretot, joves entre trenta i quaranta anys que veuen a l'aperitiu la solució, segur, a molts dels seus problemes.

Si no és al Mercat Central, no existeix

Passejant trobem també moltes parades internacionals com la d'Amparo Andagoya, que des de fa un any ven productes llatins: “València està plena de llatins i ací oferim una gran varietat com cerveses, els dolços de guaiaba, el mole, les truites de blat de moro o els fesols. Són productes que, a més, agraden molt a l'espanyol”.

I és que hi ha una frase que diuen els venedors del Mercat Central i que és totalment certa: “Si no és al Mercat Central, no existeix”. A la web hi ha un cercador on podem trobar pràcticament de tot.

“Es demana molt arròs al forn. Els valencians som molt exigents i els que viuen fora de València els agrada cuinar amb els nostres productes, per això de vegades es gasten més en l'enviament que a la pròpia compra”, destaca Cristina Oliete. Altres productes estrella són les anguiles, les taronges o l'embotit, tot origen valencià.

Cap on va el Mercat Central?

Després d'un segle d'història, els comerciants tenen clar que en volen fer dos i tres més: “El nostre objectiu és no perdre l'essència del mercat, que és el subministrament d'aliments. Hem sol·licitat a l'Ajuntament que limite el nombre de parades de souvenirs i les activitats no alimentàries perquè això podria destruir el mercat i hem de vetllar perquè seguixca sent un referent”.

I mentre vostè llegeix el reportatge, potser acompanyat d'un suc de taronja, unes torrades de tomàquet o algun piscolabis per omplir el pap, recordeu que un venedor ha matinat aquest matí perquè vostè puga estar disfrutant de tal menjar. És l'essència de qualsevol comerç d'alimentació que, com el Mercat Central, alça cada dia la persiana amb l'únic objectiu d'oferir el millor per poder continuar treballant.

MÉS FOTOS