Matrones de l'Hospital La Fe reflecteixen la importància del maneig de l'estrés i de la por durant els parts de dones infectades amb covid-19
Han recollit en aquesta publicació els factors que influeixen en la seua capacitat per a realitzar una cura segura i respectuosa en pandèmia
L'equip d'investigació d'Infermeria compost per les matrones de l'Hospital La Fe de València, la doctora Alba González Timoneda, el doctor Rubén Alfaro Blázquez, i Sonia Pardo Moya, i la matrona de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, Verónica Hernández Hernández, han publicat un estudi sobre la resposta d'aquestes especialistes infermeres en parts de dones infectades de COVID-19 o amb sospita d'aquesta infecció.
Aquest treball de recerca, titulat Experiences and attitudes of midwives during the birth of a pregnant woman with COVID-19 infection: A qualitative study, ha sigut publicat en la revista australiana Women and Birth.
Els resultats mostren alguns dels reptes als quals s'han enfrontat les matrones durant el curs de la pandèmia COVID-19, posant en valor una bona comunicació, suport emocional i maneig de l'estrés per a proporcionar cures centrades en la dona.
A nivell qualitatiu, els resultats s'han agrupat en tres categories diferenciades: reptes i diferències de treball durant la pandèmia, salut mental-emocional i benestar, així com l'impacte emocional de les dones percebut per les matrones.
Les matrones han assenyalat diversos factors que influeixen en la seua capacitat per a realitzar una cura segura, respectuós i centrat en la dona durant la pandèmia.
Aquests inclouen aspectes vinculats a un lloc de treball segur: suport del personal, gerents, accés a equips de protecció individual adequats i directrius fiables.
La informació recaptada també ha reflectit que les matrones s'enfronten a desafiaments personals i professionals durant la pandèmia, on han mostrat sentiments de por, ansietat, incertesa, malestar, falta de suport i desconeixement.
A tot això se suma la preocupació pels sentiments de les dones embarassades infectades per covid-19, com la por, l'ansietat i la soledat. "Són moments en els quals són més necessaris que mai una bona comunicació, suport emocional i maneig d'estrés per a logar unes cures de màxima qualitat", ha destacat la matrona de l'Hospital La Fe, la doctora Alba González Timoneda.
En l'estudi han participat un total de 14 matrones de dos centres hospitalaris espanyols, en concret, l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, amb una població assignada de 284.060 habitants i 4.632 naixements a l'any, i l'Hospital Universitari Gregorio Marañón, amb 320.971 habitants assignats i 5.337 naixements anuals. Les dades de l'estudi s'han recopilat durant els mesos de març i abril de 2020.