VALENCIA | SOCIETAT

Maternitats i autoexplotació des del feminisme, a debat a la Universitat de València

ELPERIODIC.COM - 07/11/2022

‘Sense horaris’ és el títol del cicle de diàlegs que reunirà diverses expertes

‘Sense horaris’ és el títol del cicle de diàlegs sobre maternitats i autoexplotació des de la mirada feminista que reunirà veus expertes i reconegudes com ara la catedràtica d'Història Moderna de la Universitat de València, Mònica Bolufer; l'escriptora i guionista de Radio 3, Silvia Nanclares; la investigadora del CSIC i sociòloga Ana Maria González Ramos; i la psiquiatra i autora de llibres, Marta Carmona. La cita és els dies 9 i 16 d’aquest mes de novembre a la Universitat de València.

El cicle ha estat dissenyat per les professores de Sociologia de la Universitat de València, Alícia Villar i Sandra Obiol i tracta sobre malestars i col·lisions entre treball remunerat i treball de cures, fent menció a algunes professions on es pateixen, com ara la professió acadèmica, la mèdica, l'advocacia, l'arquitectura o el treball creatiu.

En el primer dels diàlegs ‘Maternitats intensives i desigualtat de gènere’ intervindran Mònica Bolufer i Silvia Nanclares. Serà aquest dimecres 9 de novembre a les 18 hores a la Facultat de Ciències Socials. Serà presentat i moderat per Sandra Obiol Francés.

Bolufer és catedràtica d'Història Moderna i treballa en història sociocultural i història de les dones en l'època moderna, en particular en el segle XVIII. Entre els seus interessos i objectes d'investigació figuren la representació de la diferència de sexes en la cultura de la Il·lustració, les pràctiques d'escriptura i lectura femenines, la història de la família, les concepcions de la intimitat, la privadesa i l'esfera pública, la regulació moral dels costums (civilitat, higienisme), en el context del procés de modernització de la societat espanyola i de les relacions culturals entre Espanya i Europa en el Segle de les Llums. Sobre aquestes qüestions ha publicat diversos llibres: Mujeres e Ilustración.  Actualment dirigeix el projecte CIRGEN: La circulació del gènere en la Il.lustració global, finançat pel Consell Europeu d'Investigació (ERC-AdG-787015). 

Nanclares és llicenciada en Dramatúrgia per la Reial Escola d'Art Dramàtic. Des de l'àmbit de l'escriptura desenvolupa projectes teatrals, audiovisuals, literaris i de formació artística. Ha intervingut en la creació de continguts per a diferents centres culturals, així com en investigacions col·lectives com #bookcamping. Des de 2012 col·labora amb eldiario.es i Periòdic Diagonal amb peces de periodisme narratiu. És guionista i locutora en l'espai radiofònic Carne Cruda. Actualment forma part de Pandora Mirabilia-Gènere i Comunicació, on participa en projectes com Un conte propi. És autora dels àlbums il·lustrats infantils i també ha publicat una novel·la autobiográfica Quien quiere ser madre en Alfaguara.

El segon diàleg estarà protagonitzat per Ana Maria González Ramos i Marta Carmona i abordaran ‘El malestar de l'autoexplotació des de la perspectiva feminista’. L’acte estarà presentat i moderat per Alícia Villar Aguilés i tindrà lloc el 16 de novembre a les 18 hores també a la Facultat de Ciències Socials.

González Ramos és científica titular del CSIC en l’IESA (Instituto de Estudios Sociales Avanzados) on desenvolupa recerca en salut i gènere. La seua línia d’investigació sobre mobilitat i carreres científiques ha estat reflectida en articles sobre les interferències mútues entre la trajectòria vital professional i familiar de dones i homes, l’ús del temps a la vida quotidiana, els desajusts de l’organització del treball i insuficient de la conciliació. Alguns d’aquests temes han estat recollits al llibre col·lectiu Mujeres en la ciencia contemporánea. La aguja y el camello. També ha investigat sobre els malestar d’homes i dones durant la Covid-19 destacant la necessitat d’anar més allà de la conciliació amb polítiques interseccionals i d’exigència de corresponsabilització masculina. En el llibre Espejo Internet. Ensayo sobre los trastornos de la conducta de la alimentación en la era de la información ha abordat la salut de la joventut des d’un punt de vista salutogènic, un abordatge de la salut ecosocial i amb múltiples influències interdependent dels estils de vida: l’ús de xarxes socials, mitjans de comunicació, influencers i artistes populars.

Carmona és, com ella es defineix, psiquiatra steampunk, psiquiatra a deshores i ara per fi psiquiatra del Centre de Salut Mental, com ha de ser. Màster en estudis feministes, acaba sempre en la junta directiva d'alguna associació, actualment de la AEN i la AMSM. Part del Col·lectiu Silèsia, que no té junta directiva perquè a Virchow no li hauria agradat. Mare de dues xiquetes de noms insòlits. Hooligan de la lactància en tàndem. Coordinadora dels llibres Transpsiquiatria, abordatges queer en salut mental, Millorar els barris per a una millor salut mental i Mal (estamos) de recent publicació.

Per a les professores Alicia Villar i Sandra Obiol es tracta d'una línia d’anàlisi imprescindible per a poder posar les bases de decisions polítiques en pro d’una societat més equitativa i que aporte major benestar a la ciutadania.