elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Martínez Mus anuncia l’ampliació del servici de vigilància marina de la Generalitat “per a mes control de la fauna i flora del Mediterrani”

Martínez Mus anuncia l’ampliació del servici de vigilància marina de la Generalitat “per a mes control de la fauna i  flora del Mediterrani”
  • El conseller confirma la incorporació de Xàbia al dispositiu de vigilància de la Generalitat

El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha destacat l’ampliació del servici de vigilància marina de la Generalitat dut a terme este estiu “per a un major control de la fauna i flora del Mediterrani en general i d’espècies específiques com la posidònia oceànica”.

Així s’ha pronunciat el titular de Medi Ambient durant la presentació del dispositiu a Xàbia. En eixe sentit, Martínez Mus ha confirmat que este municipi s’incorpora al conveni de control i vigilància de la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni com un dels huit ports base des dels quals partixen els professionals.

Així mateix, la xarxa actual de vigilància també disposa des d’este 2024 de dos noves embarcacions que fan els treballs de vigilància i control en el litoral de l’Albufera i a Dénia, i que van iniciar els treballs en febrer.

Durant esta temporada, el Servici de Vigilància Marina està format per un equip de 19 professionals del medi marí i huit embarcacions gestionades per la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, la qual cosa suposa el major desplegament des de l’inici d’este programa en 2022. Així mateix, gràcies a esta gestió, fins a juliol de 2024 la presència de treballs en el mar ha sigut de 151 dies i les embarcacions han recorregut més de 19.000 quilòmetres de litoral valencià, la qual cosa suposa els millors registres fins hui.

Martínez Mus ha ressaltat que “la Generalitat ha posat en marxa el major Servici de Vigilància Marina per a continuar desenrotllant una xarxa de seguiment d’espècies, hàbitats i espais protegits marins que permet recopilar tota la informació d’interés de l’activitat nàutica i informar sobre la importància ecològica i normativa associada a la posidònia oceànica”.

En este sentit, ha indicat que “este servici marí, juntament amb la cartografia oficial, el manual de bones pràctiques sobre la retirada de restes de posidònia i el pla de seguiment de l’estat general de les prades marines, situen la Comunitat Valenciana a l’avantguarda quant a protecció i seguiment de prades marines en el Mediterrani”. El titular de Medi Ambient ha remarcat que el treball del personal ja ha donat resultats, ja que ha permés reduir el percentatge d’ancoratges d’embarcacions en prades submarines.

Els objectius del servici són establir una xarxa de seguiment d’espècies, hàbitats i espais protegits marins a la Comunitat Valenciana que comprén una superfície aproximada de 50.000 hectàrees i en la qual adquirix especial atenció la posidònia oceànica o mediterrània. Per al conseller, este servici “és essencial per a la conservació de l’ecosistema marí i les platges; contribuïx a l’oxigenació de l’aigua de la mar; és reserva natural per a peixos, mol·luscos i crustacis, i és la millor barrera contra l’erosió de la nostra costa”.

Protecció de les prades

El Consell regula el fondeig sobre les prades de Posidònia oceànica i sobre prades de Cymodocea nodosa d’alt valor.

Els treballs d’este servici s’emmarquen en el programa de protecció de prades de fanerògames marines a la Comunitat Valenciana. Es tracta d’un projecte que, juntament amb el treball de guardacostes i agents mediambientals, ha permés materialitzar una xarxa de seguiment del litoral marí i d’estudi dels usos nàutics de cada espai del litoral valencià, donant suport logístic i assessoria tècnica tant a investigadors com a agents de l’autoritat i Salvament Marítim.

Els huit ports base des d’on partixen les embarcacions per als treballs són el Perelló, Dénia, Alcossebre, Orpesa, Xàbia, Calp, el Campello i Torrevieja.

El telèfon d’atenció d’este servici és el 963584168.

Reunió amb l’alcaldessa de Xàbia

Després de la presentació del dispositiu, el conseller ha visitat l’exposició ‘De temor i seda, les talaies de la Costa’ de la Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València i la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori. Posteriorment, Martínez Mus s’ha reunit amb l’alcaldessa de Xàbia, Rosa Cardona, per a abordar diferents qüestions sobre infraestructures municipals i medi ambient.

MÉS FOTOS
Martínez Mus anuncia l’ampliació del servici de vigilància marina de la Generalitat “per a mes control de la fauna i  flora del Mediterrani” - (foto 2)
Martínez Mus anuncia l’ampliació del servici de vigilància marina de la Generalitat “per a mes control de la fauna i  flora del Mediterrani” - (foto 3)
Pujar