VALENCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

La Marina de València s'associa a la xarxa mundial de ciutats portuàries

ELPERIODIC.COM - 21/03/2019

La Marina de València ja forma part de la xarxa mundial de ciutats portuàries (AIVP), l'únic organisme internacional que congrega, des de fa gairebé tres dècades, a tots els agents implicats en el desenvolupament de la relació port-ciutat: administracions públiques, empreses, experts (arquitectes, urbanistes, paisatgistes…), universitats i centres de recerca. L’AIVP ha convidat a La Marina de València a unir-se a la xarxa per ser un referent en la integració port-ciutat i una institució única a Espanya per la seua dedicació específica i en exclusiva a la interacció del front marítim i la trama urbana. La invitació es va produir després de les jornades Nous Vells Ports, organitzades per La Marina de València amb la finalitat de liderar la reconversió dels ports històrics, sobre la base del seu valor públic i productiu. 

Amb la seua incorporació a l’AIVP, La Marina de València podrà aprendre també d'altres exemples de fronts marítims i adquirirà coneixements especialitzats per a nodrir noves estratègies que li permeten enfrontar millor els canvis globals que s'aproximen i que influeixen en el desenvolupament econòmic, social i mediambiental de la ciutat: la integració urbà-portuària, la reorganització dels circuits econòmics a escala mundial, el desafiament de la integració social, el canvi climàtic o la transició energètica.

La Marina de València podrà participar i fins i tot liderar sessions temàtiques i trobades internacionals, aportant l'exemple del seu model de gestió diferencial àgil, pròxim i participatiu: un ens creat específicament per a la gestió del front marítim, conformat per les administracions públiques i obert a la col·laboració privada i al co-disseny de l'espai públic amb els agents del territori a través del procés La Marina Living Lab.

Entre les pròximes accions de l’AIVP, cal destacar els deu compromisos que presentarà enguaby en l'ONU com a contribució de les ciutats portuàries als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. Una desena de mesures que han d'aconseguir-se per a 2030 i que estan relacionades amb qüestions com el canvi climàtic, l'economia circular, la mobilitat, la nova governança port-ciutat, el capital humà, la identitat, la cultura, l'alimentació sostenible, la qualitat de vida i la biodiversitat.

MÉS FOTOS