VALENCIA | MEDI AMBIENT

La Marina de València rep per primera vegada una bandera blava

ELPERIODIC.COM - 08/05/2019

La Marina de València ha rebut per primera vegada una bandera blava. És l'únic port esportiu de la província de València que s'alça en 2019 amb este segell de qualitat mediambiental que atorga anualment la Federació Europea d'Educació Ambiental.

Informació i educació mediambiental 

La Marina de València compleix amb tots els criteris, cada any més exigents, imprescindibles perquè un port esportiu dispose d'esta certificació. En matèria d'informació i educació mediambiental, la dàrsena valenciana compta amb panells sobre codis de conducta de navegació i meteorologia i organitza diferents activitats de conscienciació al llarg de l'any. En 2018, per exemple, ha realitzat diverses sessions de neteja obertes al públic al costat del col·lectiu Bioagradables i ha acollit embarcacions que promouen la sostenibilitat com el Rainbow Warrior, vaixell almirall de Greenpeace, i el Energy Observer, el primer vaixell que funciona 100% amb energies renovables.

Gestió ambiental, seguretat i serveis

Disposar d'un pla de gestió ambiental també és requisit per a posseir una bandera blava. En 2018, el Consorci València 20007, gestor del recinte marítim, ha redactat el primer Pla de Sostenibilitat de La Marina de València que abasta els avanços aconseguits fins ara i defineix objectius concrets per a l'any 2020. Quant a sostenibilitat mediambiental, cal assenyalar altres actuacions clau com la plantació de 200 arbres, la promoció de transport sostenible entre el personal de neteja i manteniment, la introducció de contenidors de reciclatge, la instal·lació dels primers passos de vianants intel·ligents de la ciutat o el taller de sostenibilitat ISA Lab Challenge en col·laboració amb la UPV. És destacable també la línia de col·laboració amb la Fundació Oceanogràfic, que disposa de la Marina com a viver gràcies a la qualitat de les seues aigües, que permet la supervivència d'espècies en extinció.

El Consorci inclou també clàusules de respecte mediambiental i eficiència energètica en les licitacions públiques. Per exemple, l'empresa de manteniment de jardineria, Centre Verd, utilitza vehicles elèctrics que permeten reduir la seva petjada de carboni. 

La Marina de València està treballant també en un pla d'economia circular centrat en sistemes de reciclatge, gestió de residus i jardineria, així com en projectes com la instal·lació de sensors en l'enllumenat per a reduir el consum elèctric, la implantació de noves tecnologies per a la recollida de plàstics en el mar, el mesurament del consum d'aigua o l'ús de materials eco-amigables, pràctiques sostenibles i energies renovables en els processos de construcció i rehabilitació previstos en l'estratègia d'espai públic de la Marina de València.

La neteja del recinte i la disposició de banys públics són també alguns dels punts que avalen a La Marina de València. Quant a seguretat i serveis, la dàrsena valenciana compta amb equips de primers auxilis, de salvament i contra incendis. A més, les instal·lacions generals són accessibles a persones amb discapacitats.