VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

María Moreno Llácer, premi L’Oréal-Unesco ‘For women in Science’

ELPERIODIC.COM - 30/05/2024

Una investigació de la científica de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, UV-CSIC) María Moreno Llácer ha sigut premiada pel programa L’Oréal-UNESCO ‘For Women in Science’, que, en la seua edició espanyola, reconeix els treballs capdavanters de cinc científiques nacionals menors de 40 anys. L'estudi premiat es refereix a l'origen de la massa en l'Univers i se centra en les interaccions entre el quark top i el bosó de Higgs.

María Moreno Llácer ha sigut reconeguda per la seua investigació ‘Concepte i origen de la massa en l'univers, per què estem fets de matèria i no d'antimatèria?’, amb el qual busca estudiar detalladament les interaccions de la partícula fonamental més pesada coneguda, el quark top, amb el bosó de Higgs. En paraules de la pròpia guardonada, “alguna cosa va succeir al principi de l'univers, just després del Big bang, que va fer que la simetria inicial matèria-antimatèria es trencara d'algun mode, i la matèria –electrons, protons, neutrons– acabara dominant completament el contingut de l'univers”. D'aquesta manera, l'objectiu del treball de Moreno Llácer i del seu equip és entendre el perquè de l'absència d'antimatèria en l'univers.

Els guardons, que enguany s'han centrat en els camps de les Ciències Físico-matemàtiques, Tecnologia i Enginyeries, estan dotats amb 15.000 euros i tenen com a objectiu donar suport a aquests treballs de recerca i visibilitzar el lideratge femení en l'àmbit científic d’Espanya.

El jurat ha estat format per María A. Blasco, directora del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO); Pilar López Sancho, professora d'investigació en el Departament de Teoria i Simulació de Materials de l'Institut de Ciència de Materials de Madrid del CSIC; Nuria Oliver, cofundadora i directora de la Fundació ELLIS Alacant, i Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center (Centre Nacional de Supercomputació), tots ells i elles eminents experts científics en les àrees contemplades en aquesta edició.

María Moreno és investigadora de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt de la Universitat de València (UV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i docent del Departament de Física Atòmica, Molecular i Nuclear de la UV. La guardonada es dedica a la física experimental de partícules i treballa en un dels experiments més grans del món, ATLAS, del Gran Col·lisionador d'Hadrons en el CERN (Suïssa).

Entre els seus nombrosos èxits científics destaca la seua participació en el descobriment del bosó de Higgs, en l'experiment ATLAS l’any 2012; un projecte que va ser guardonat amb els Premis Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica 2013 i el Premi de la Societat Europea de Física.

Respecte a la presència femenina en l'àmbit científic, la investigadora destaca la conciliació familiar com un dels grans desafiaments als quals s'enfronten les dones en la ciència: “Afortunadament, aquesta situació està canviant i les tasques quotidianes es reparteixen de manera més equitativa. No obstant això, en moltes ocasions són les dones les qui acaben baixant el ritme en la seua carrera científica, assistència a conferències internacionals o estades d'investigació. Promoure guarderies en centres d'investigació, fins i tot en conferències, ajudaria molt a la conciliació. Considere que ací encara queda molt per fer”.