La Marató de València deixarà de col·laborar amb l'Agència Espanyola Antidopatge després del seu escàndol
Davant les notícies aparegudes en diversos mitjans de comunicació sobre indicis delictius en l'ús de fons públics i en els processos de presa de mostres i seguiment dels expedients sancionadors de l'Agència Antidopatge Espanyola (VIGILEU), l'organització de la Marató València Trinidad Alfonso i Mitja Marató València Trinidad Alfonso Zurich ha decidit que no efectuarà noves contractacions de test antidopatge amb la VIGILEU mentre no s'aclarisquen de manera fefaent les investigacions per presumptes irregularitats empreses per l'organisme internacional antidopatge WADA, en el pla administratiu, i per la Fiscalia General de l'Estat, en el pla judicial, via esta última instada pel propi Consell Superior d'Esports (CSD), del qual depén la VIGILEU.
Juan Manuel Botella, director general de la Marató i Mitja Marató València, ha assegurat que "encara que els casos que han aparegut en els mitjans no guarden relació amb els controls del Mig o de la Marató València, hi ha un minvament de confiança en el màxim òrgan antidopatge espanyol, en el qual fins ara havíem confiat, i en les empreses facultades per este per a efectuar els test. Si el mateix president del CSD ha declarat públicament que existixen indicis delictius i els ha traslladats a la Fiscalia, la situació és molt greu, així que no podem estar de braços plegats o fingir que no passa res”.
“L'organització de la Mig Marató i de la Marató València té uns estàndards d'exemplaritat clars contra els tramposos, i no es permetrà ni la més mínima ombra de dubte en la seua lluita contra el dopatge. Construïm carreres professionals del més alt nivell mundial en les quals el màxim òrgan antidopatge espanyol i les seues empreses contractades han d'estar a l'altura del repte; si no, és millor que no estiguen”.
Per tot això, en tant no s'aclarisca la situació en la direcció correcta, la contractació de controls antidopatge en la Mig Marató València Trinidad Alfonso Zurich i en la Marató València Trinidad Alfonso serà encomanada directament a equips de l'Athletics Integrity Unit (AIU) per a garantir imparcialitat, rigor i tolerància zero davant els tramposos.
“Com totes les grans carreres, València ha patit en el passat l'engany d'alguns corredors, i per això, perquè ens ha costat diners i ens ha trencat la il·lusió per coronar als vertaders campions, el nostre compromís per a identificar i apartar als mentiders de l'esport és i continuarà sent indestructible”, subratlla Botella.
València va ser la primera organització de Campionats Mundials d'Atletisme de la història que en 2018 va fer una aportació voluntària de 50.000 dòlars per a controls per sorpresa, i igual que altres proves de prestigi internacional, no contracta atletes que hagen sigut sancionats en ferm per falta greu contra el dopatge, independentment que ja hagen complit la seua sanció. Anualment, la Marató i la Mig Marató València destinen més de 35.000 euros directes a test antidopatge i condicionament d'espais per a la seua correcta realització. Addicionalment, realitza pagaments anuals a World Athletics per valor de més de 70.000 dòlars, dins del programa del Road Running Label, que World Athletics destina a controls de passaport biològic.
“Tant de bo tota esta situació faça visible la importància d'un organisme espanyol antidopatge més fort i transparent, amb els mitjans humans, jurídics i econòmics necessaris per a combatre la corrupció en l'esport”, ha finalitzat Botella.