VALENCIA | FALLES

El mantell de la Verge dels Desemparats, un homenatge al Tribunal de les Aigües

ELPERIODIC.COM - 18/03/2024

En la segona jornada de l'Ofrena a la Mare de Déu, els vestidores continuen treballant àrduament per a omplir de flors blanques i roges el cadafal

A poc a poc es va revelant el mantell de la Verge dels Desemparats. En la primera jornada ja es deixava entreveure, però en este segon dia es veu clarament l'homenatge que els vestidores rendixen enguany al Tribunal de les Aigües de València.

Per davant, amb clavells rojos la M de María, el símbol de la Verge, i per darrere la Porta dels Apòstols de la Catedral de València on es desenvolupa el Tribunal de les Aigües.

El dibuix de la Geperudeta és la Porta dels Apòstols i amb ell els vestidores reten homenatge a un dels Patrimonis de la Humanitat que té la ciutat de València, el Tribunal de les Aigües. Cal assenyalar que les Falles són un altre Patrimoni de la Humanitat del Cap i Casal.

Què és el Tribunal de les Aigües?

El Tribunal de les Aigües és l'única estructura legislativa que roman de les establides per Jaume I. En ell s'impartix justícia a través d'un procés oral i en llengua valenciana les resolucions de la qual són inapel·lables.

Els àrabs practicaven ja este sistema de reg, que el monarca va establir formalment, basat en la distribució de l'aigua del Túria. Ho formen huit llauradors que porten encara la seua brusa negra típica de les gents de l'Horta, els quals són triats democràticament cada dos anys pels restants regants d'esta. Asseguts, en cercle, en sengles butaques de fusta i cuir del segle XVII, se'ls veu investits d'una senda autoritat.

L'estructura del reg, la participació dels llauradors i la rapidesa amb què es resolen els problemes, ha projectat al Tribunal de les Aigües a l'àmbit internacional, considerant-lo una institució model. Sense rivet de folklore, eficaç i essencialment valencià, el Tribunal de les Aigües exercix davant un públic curiós en el qual no falten joves universitaris i visitants estrangers.