VALENCIA | ECONOMIA I NEGOCI

Males previsions per a l'hostaleria valenciana per Setmana Santa: Preveu facturar un 36% menys que en 2019

ELPERIODIC.COM - 12/04/2022

Les conseqüències econòmiques per la guerra a Ucraïna, entre els motius que atribueix el sector a les baixes previsions

L'hostaleria de la ciutat de València afronta la Setmana Santa amb baixes expectatives, ja que preveu facturar un 36,5% menys del que va facturar en el mateix període de 2019. Els motius els atribueixen al fet que encara són més els valencians els que es desplacen a altres destins que els turistes que arriben a la ciutat, la preocupació de les pimes per l'actual context derivat del conflicte d'Ucraïna i les seues conseqüències econòmiques i al fet que encara no hi ha un final definitiu per a la crisi del COVID.

Així es desprén del “Estudi de Perspectives de Setmana Santa 2022”, realitzat per la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València, que posa de manifest que l'hostaleria i els locals d'oci de València encara hauran d'esperar per a recuperar xifres de prepandèmia.

L'estudi, realitzat a través d'una enquesta, assenyala que el 62.50% dels locals preguntats preveu que la seua activitat econòmica serà pitjor que la de fa tres anys, el 25% que serà igual i només per a un 12,50% que serà millor que en 2019. A més, només un 12,50% té previst incrementar la plantilla entre 1 o 2 persones.

Sobre el grau de preocupació per l'actual conjuntura geopolítica i socioeconòmica i les conseqüències que aquesta puga tindre en la seua activitat, en una escala de l'1 al 10, els enquestats el situen en 9,1 punts.

No obstant això, el 86,67% dels locals d'hostaleria que han participat en el sondeig asseguren que tindran obert, assumint que, històricament, la Setmana Santa no ha tingut un impacte turístic altament positiu sobre l'activitat de l'hostaleria de la ciutat com el que sí ha tingut en altres zones de platja i d'interior de la Comunitat Valenciana. De fet, un 47,8% dels enquestats assenyala que, en era precovid, l'hostaleria de la ciutat de València facturava menys per Setmana Santa que en qualsevol altra setmana.

Clients locals i provincials i una despesa mitjana de 19,1 euros per persona

L'enquesta també recull dades sobre la procedència dels clients, que també evidencien que la ciutat no és una de les principals beneficiàries de les bones expectatives de desplaçaments turístics cap a la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, bars i restaurants indiquen que el 58,25% dels seus clients seran de la ciutat i de la província de València, el 18,75%, de la resta de la Comunitat Valenciana, el 18% de la resta d'Espanya i el 6,25% de països de la Unió Europea.

Sobre la despesa mitjana, el tiquet de consum per persona se situa en els 19,1 euros, tres euros més que el de Falles, que es va situar en els 16 euros. No obstant això, per als hostalers aquesta variació a penes es nota en la caixa, ja que la cistella de la seua compra s'ha incrementat un 25% en els dos últims mesos.

Dades locals d'oci

D'altra banda, els pubs i discoteques preveuen una facturació pràcticament igual que la dels bars i restaurants, un 36,6% menys del que van facturar en 2019 i el tiquet mitjà de despesa per client baixa als 16 euros.

Des de la Coordinadora lamenten que, després d'una setmana fallera passada per aigua i una nova conjuntura econòmica plena d'incerteses, “les dades turístiques per a la Setmana Santa a València no generen, de moment, les grans expectatives que tenen les poblacions costaneres i el turisme d'interior de la Comunitat Valenciana”.

No obstant això, confien en la progressiva recuperació del turisme urbà, conforme avance la present temporada, i amb ella, la millora de l'activitat hostalera.