El Magnànim publica la poesia completa de Jaume Pérez-Montaner
El dimarts, 26 de febrer, a les 19 hores, la Institució Alfons el Magnà nim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació presentarà el llibre Defensa d'una forma. Poesia completa 1976-2018, de Jaume Pérez Montaner. L'acte tindrà lloc a la llibreria Fan Set (carrer Sant Ferran, 12, València) i acompanyaran a l'autor Antoni Martà Monterde (autor del pròleg), Francesc Mompó (poeta) i Vicent Berenguer (director de la col·lecció de Poesia del Magnà nim). Per tancar l'acte Begonya Mezquita i Manel RodrÃguez-Castelló llegiran uns poemes. La cuidada edició del Magnà nim inclou, a banda del pròleg esmentat obra de Mompó, un epÃleg a cà rrec de Dominic Keown, professor de la Universitat de Cambridge i ja es pot adquirir en llibreries i en la botiga online del Magnà nim: www.alfonselmagnanim.com.
Testimoni Ãntim i decidit
La poesia de Pérez-Montaner és l'expressió d'un testimoni Ãntim i decidit, alhora que compromés, sobre una consciència d'un món que busca humanitzar-se. El poeta ha absorbit amb lucidesa i depuració els recursos de la millor poesia del segle XX i des de la seua lúcida dissidència sempre sedueix en el seus versos. «Una de les preguntes que sembla constant en els darrers llibres de Pérez-Montaner és: com fer, de la memòria, del record, un poema de present. Una memòria feta de records estratificats, que van desfent-se en entrellaçar-se els uns amb els altres; una memòria que, necessà riament, inclou molt d'oblit» (del pròleg d'Antoni Martà Monterde).
El volum recull tota la producció poètica publicada de Pérez-Montaner des de 1976 fins a l'actualitat (un total de 9 poemaris): Adveniment de l'odi (1976), Museu de cendres (1980), L'heura del desig (1985), Mà scares (1992), La mirada ingènua (1992), Fronteres (1994), L'oblit (1996), Solatge (2009) i La casa buida (2014), als quals cal afegir-ne tres inèdits: Punt de fuga, La llum de l'ombra i Paisatges per a Mark Rothko.
Jaume Pérez-Montaner (l'Alfà s del Pi, 1938) es va llicenciar en Filosofia a la Universitat de València i com a conseqüència del seu enfrontament al règim franquista se va exiliar a l'estranger durant uns anys, durant els quals va ser professor universitari en diverses ciutats nord-americanes i també d'Amèrica Llatina fins que, convidat per Manuel Sanchis Guarner, es va incorporar com a professor de literatura catalana a la Universitat de València el 1977. A banda de la producció poètica recollida al present volum, Pérez Montaner ha conreat la crÃtica i l'assaig literari, dedicats, de manera especial, a interpretar la poesia d'Andrés Estellés, amb obres com Una aproximació a Vicent Andrés Estellés (1982), junt amb Vicent Salvador, o El mural com a fons. La poesia de Vicent Andrés Estellés (2009), entre altres. Com a traductor ha publicat obres de Barbara Kingsolver i, juntament amb Isabel Robles, d'Anne Sexton i E. E. Cummings.