VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

El Magnànim presenta ‘El infierno de los perpetradores’, una anàlisi dels botxins de grans massacres

ELPERIODIC.COM - 19/06/2019

L'obra analitza les representacions culturals que giren al voltant dels responsables de crims contra la humanitat

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació presentarà el dijous, 20 de juny, el llibre El infierno de los perpetradores. Imágenes, relatos y conceptos d'Anacleto Ferrer i Vicente Sánchez-Biosca (eds.). L'acte tindrà lloc a la llibreria Ramon Llull (c/ Corona, 5 València), a les 19.30 hores, i comptarà amb la participació, junt amb els autors, de Francesc J. Hernàndez (director de l'Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives de la UV) i Brigitte E. Jirku (catedràtica de Filologia Alemanya a la UV).                                                                                

Víctimes i victimaris

En el curs del segle passat, l'envergadura de la víctima va créixer fins a ocupar el centre tant de discursos científics i polítics com de pràctiques terapèutiques, simbòliques i memorístiques. No obstant això, en les últimes dècades, i sense que la víctima haja abandonat el seu protagonisme, ha anat acreixent-se l'interés per l'anàlisi dels victimaris, molt especialment d'aquells que van perpetrar crims de guerra, crims contra la humanitat i genocidis. Aquest gir obeeix a diverses raons: una generalització del victimisme, la torbadora reivindicació d'aquesta condició per part de molts executors, la participació de perpetradors ordinaris en massacres o la, de vegades, làbil frontera que separa a la víctima del victimari (aquesta ‘zona grisa’ de la qual va parlar Primo Levi).

Encara que el fenomen concita l'interés de disciplines molt variades (història, antropologia, sociologia, psicologia, dret i criminologia), l'àmbit de la cultura (art, literatura, cultura popular i mediàtica) és especialment revelador de símptomes, fantasies i reelaboracions entorn d'una figura que encarna el mal. Aquest llibre es proposa cartografiar algunes de les emocions com l'empatia, la fascinació, la por i l'odi a partir de la figura emergent (i amenaçadora) del perpetrador. L'objectiu del present volum, inscrit en un projecte de recerca multidisciplinària més ampli, busca respondre a tres qüestions: qui és considerat perpetrador, quines són les formes narratives en les quals interactua amb altres personatges (víctimes, testimonis) i com s'encarna en imatges que migren sense parar en l'univers mediàtic. Aquestes tres qüestions queden expressades en la tríada ‘conceptes, relats i imatges’.

Anacleto Ferrer i Vicente Sánchez-Biosca són professors de la Universitat de València i en l'actualitat dirigeixen el projecte de recerca (I+D) “Representacions contemporànies del perpetrador de violències de massa: conceptes, relats i imatges”.