VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

El Magnànim edita un dietari del professor Rafa Roca

ELPERIODIC.COM - 14/02/2023

«Proejant el temps» reflexiona sobre el dia a dia a Verona i sobre lectures i inquietuds d’un observador atent a la societat valenciana

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar el dietari Proejant el temps escrit per Rafael Roca, el número 9 de la col·lecció Moment. Memorialística dirigida per l’escriptor Xavier Serra. El disseny de la col·lecció és de Jaume Ortolà i el de la coberta de la col·lecció és de l’estudi de disseny valencià Collage-no.

Rafa Roca, de la preocupació acadèmica a l’interés per la societat valenciana dels segles XIX al XXI

El dietari Proejant el temps reflecteix huit mesos d’estada universitària a la ciutat de Verona durant 2019. Mostra diferents aspectes de la vida quotidiana de la ciutat italiana septentrional, de les lectures que va fer durant el període i de les inquietuds d’un observador atent. En el pròleg, el periodista Jaime Millàs afirma que Roca aborda l’escriptura del llibre «amb el plaer de l’observador que exerceix de periodista, de l’investigador que a vegades aplica la minuciositat i la passió del “detectiu».

El nom del dietari és un homenatge a Ausiàs March. Un dels versos del gran poeta valencià va ser «Proejant lo temps, l’appetit vaig siguent».

Juntament amb les lectures, tenen un paper protagonista els articles —tant d’investigació com de divulgació— que hi va redactar. Entre els d’investigació figuren estudis al voltant de temes com ara: la fàbrica d’estores que funcionà al Castell-Palau d’Alaquàs durant la postguerra; els casos de violència contra les dones que recull el dietari barroc de Pere Joan Porcar; la vida i l’obra de l’escriptora valenciana Manuela Agnés Rausell i Soriano (1839-1918); la vinculació —tan particular i significativa— de Vicent Blasco Ibáñez al moviment de la Renaixença i a la societat cultural Lo Rat Penat; o la història dels Jocs Florals de València, des dels inicis i fins a la Guerra Civil. També trobem impressions i notes al voltant de breus fragments de l’actualitat valenciana que, d’una banda, l’interessaren i preocuparen durant aquells dies i, d’una altra, van marcar, des d’un vessant social, cultural i polític, el període cronològic de referència, entre els quals, les quatre convocatòries electorals.

La col·lecció «Moment. Memorialística» està adreçada a suscitar entre els escriptors actuals el conreu de la literatura memorialística i a donar a conéixer entre el públic obres d’aquest gènere —inèdites o publicades en altres llengües— produïdes per escriptors valencians o viatgers que visitaren el país.

L’autor

Rafael Roca (Alaquàs, 1971) és professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València. Els seus treballs com a historiador de la literatura s’han centrat sobretot en l’estudi dels escriptors valencians del segle XIX. Ha publicat llibres com ara Teodor Llorente, líder de la Renaixença valenciana (Premi Ferran Soldevila de Biografies i Investigacions Històriques, 2006) i El valencianisme de la Renaixença (Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta 2010). Ha tingut cura, a més, de les edicions de les Poesies valencianes de Constantí Llombart i de les Poesies i Proses Valencianes de Teodor Llorente (Institució Alfons el Magnànim).

 

MÉS FOTOS