Lorenzo Cotino explica en una guia per a investigadors com utilitzar legalment dades i intel·ligència artificial
Lorenzo Cotino, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de València (UV), ha publicat una guia legal per conèixer la normativa relativa a la investigació amb dades i Intel·ligència Artificial (IA)
El treball analitza els assumptes clau que afecten la protecció de dades i la privacitat en el mercat de les noves tecnologies
El llibre, Guía para el cumplimiento normativo en la investigación y experimentación con Inteligencia Artificial y tecnologías conexas en Espacios de Innovación con Datos, centrada en privacidad y data governance, s’emmarca en la col·laboració de Lorenzo Cotino amb l’Institut Tecnològic d’Informàtica (ITI). Aquest ens està dedicat a la recerca, el desenvolupament i la innovació en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC), i pertany a la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT) i a la Federació Espanyola de Centres Tecnològics (FEDIT).
La guia ofereix un marc de referència per a la gestió de dades en la investigació i l’experimentació. Amb la finalitat de donar una pauta ètica i legal per al tractament d’aquests, se centra en la normativa relativa a la privadesa i la protecció de dades. “Són molts els dubtes i les barreres legals que suscita la investigació amb dades, big data i intel·ligència artificial. Projectes de gran transcendència científica, econòmica o social poden resultar fallits si no hi ha un compliment normatiu adequat”, explica Cotino.
L’expert apunta que és un sector capital, tenint en compte els plans de recuperació i transició digital, per això és important que a Espanya hi haja una guia que done resposta a aquestes qüestions amb cert caràcter pràctic. Per això, el llibre s’estructura en preguntes i respostes que habitualment es formulen les universitats, les institucions i els equips de recerca. “La guia també explica com en l’àmbit de la investigació amb finalitats públiques s’intenten flexibilitzar les exigències legals. S’espera que aquest treball puga ser útil, especialment a la comunitat científica i universitària”, ha indicat l’investigador de la Universitat de València.
Així, la guia, d’accés lliure i gratuït, tracta altres temes bàsics com terminologia, el marc normatiu de la protecció de dades, com aplicar els principis del tractament a la recerca o la importància de distingir els tipus de dades que existeixen. També aprofundeix en les possibles finalitats per a les quals es poden utilitzar les dades i la possibilitat d’utilitzar-les per a projectes diferents de l’original o per nous equips investigadors, els requisits per a l’enviament de dades a l’estranger i, entre d’altres, la importància essencial d’anonimitzar els dades per al seu ús investigador. Així mateix, s’analitzen els drets i reclamacions de les persones afectades, quan han de ser ateses i fins on poden arribar.
Aquest treball és part del projecte de R+D+I de l’ITI DIH en Intel·ligència Artificial (VAIH), finançat amb 42.903 euros per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI). El seu objectiu és la consolidació de l’ecosistema (DIH) d’actors de la Comunitat Valenciana per fomentar la innovació basada en dades i la intel·ligència artificial, tancant la bretxa entre la investigació i la indústria.