VALENCIA | SOCIETAT

L'Oficina de l’Energia de València fa parada als pobles i els mercats municipals

ELPERIODIC.COM - 26/03/2023

Esta setmana visita Borbotó, Carpesa i Forn d’Alcedo, i a l'abril donarà cita en els mercats de Benimaclet i Pere Nolasc

L'Oficina de l'Energia Municipal de València descentralitza els seus servicis gràcies a una oficina mòbil que recorre la ciutat amb pràcticament les mateixes prestacions que tenen les seues tres oficines fixes repartides per la ciutat. Des de febrer, la Regidoria d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, a través de la Fundació municipal València Clima i Energia, ha posat en marxa la seua Oficina Itinerant, que se suma a les que ja presten servici de manera permanent al barri d'Aiora (al carrer de José María Haro), al Mercat de Torrefiel i al Parc de l'Oest (en el xalet que compartix amb la Federació d'Associacions Veïnals).

En l'oficina itinerant, com en les tres oficines fixes de la ciutat, s'informa sobre les ajudes disponibles per a la instal·lació d'energia renovable, la rehabilitació d'habitatges o la creació de comunitats energètiques. També s'assessora sobre els tràmits a seguir per a accedir al Bo Social de l'electricitat o s'informa de les ajudes socials per a les llars que tenen dificultats per a pagar les seues factures de llum o gas. Els monitors i educadors de l'Oficina de l'Energia també atenen els dubtes que el veïnat pot tindre per a interpretar les seues factures, o proporcionen consells per a optimitzar el consum, reduir la facturació o ajustar la potència contractada.

Per a Alejandro Ramon, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, “l'objectiu és acostar els servicis municipals a la ciutadania. Hi ha gent que no sap què és una Oficina de l'Energia i que els servicis que presta són gratuïts. O no té manera de desplaçar-se, potser per falta de temps. Per això, acostem l'Oficina allà on està la gent. Al seu poble, al seu barri, als mercats…”.

Les juntes de districte, les associacions veïnals, esportives o culturals (des d'una comissió fallera a una ONG) poden sol·licitar que l'Oficina Itinerant s'acoste al seu poble o el seu barri de manera gratuïta, de dilluns a divendres, entre les 9 del matí i les 9 de la vesprada, a través d'un formulari que es pot descarregar a la pàgina web de la Fundació València Clima i Energia.

“Tenim un compromís especial amb la descentralització dels servicis –ha afegit Alejandro Ramon-, per això l'Oficina Itinerant té entre les seues prioritats recórrer de manera periòdica els pobles de la perifèria, que tenen més dificultat per a accedir a les oficines permanents. Comencem amb Borbotó, Carpesa i Forn d’Alcedo, però anirem al Perellonet, a Benimámet, al Palmar i a tots els pobles que ho sol·liciten.”

L'Oficina també té previst fer parada en els mercats municipals per a difondre els servicis de l'Oficina i atendre les consultes de la ciutadania. A més, en tindre programades les visites regularment, s'atenen consultes privades amb cita prèvia.

Tant per a sol·licitar la visita de l'Oficina Itinerant per part d'algun col·lectiu o organisme radicat en el municipi de València com per a demanar cita prèvia de consultes personals es pot telefonar al 96 106 15 82. Per a la prestació del servici, l'Oficia de l’Energia Itinerant disposa d'un vehicle propi, 100% elèctric, que transportarà el material i als tècnics, així com una carpa amb logotips, i amb taules i cadires per a oferir còmodament l'atenció al públic que s'acoste.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024  

Actualment, la ciutat està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir-se en un municipi climàticament neutre. Una de les línies de treball és avançar en la transició energètica per a incrementar l'ús d'energies netes i optimitzar els consums, així com lluitar contra la pobresa energètica de les llars més vulnerables. La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda.

MÉS FOTOS