VALENCIA | AGRICULTURA

L’Observatori Cultural de la Universitat de València explora l’autogestió des dels marges de la ciutat

ELPERIODIC.COM - 17/01/2023

L’Observatori Cultural de la Universitat de València presenta a La Nau (18 hores) el pròxim dimarts, 24 de gener, el seminari ‘Des dels marges: espais d’autogestió cultural a València’, que, a través de representants de tres projectes autòctons, tractarà d’explorar i avançar en la participació activa dels veïns i les veïnes en la creació de continguts relacionats amb l’agroecologia, la democràcia o la memòria.

Presentat i moderat pel director acadèmic de l’Observatori, Raúl Abeledo, el seminari comptarà amb les intervencions de Silvia Sánchez, del projecte agroecològic per a la recuperació de l’espai públic Cabanyal Horta; de Marc, militant del CSOA (Centre Social Okupat Anarquista) L’Horta; i de Francisco Collado, membre del centre de formació i documentació El Punt, Espai de Lliure Aprenentatge.

Tots quatre debatran per tal de descobrir les possibilitats de créixer en matèria d’autogestió per a l’exercici dels drets culturals de les comunitats i els barris a partir de la seua experiència com a membres de tres projectes punters valencians: iniciatives on el veïnat és el protagonista, el responsable i el col·laborador de la programació de continguts que en aquests espais s’hi ofereix, amb activitats freqüentment vinculades amb conceptes com ara l’agroecologia, la democràcia, la sustentabilitat i la memòria.

Des de Cabanyal Horta (https://cabanyalhorta.wixsite.com/cabanyalhorta), les veïnes i els veïns fomenten la permacultura i l’agroecologia com a estils de vida sostenibles per al barri que busquen conscienciar, educar i cuidar l’entorn. La seua seu es troba ubicada a l’antic poblat del Clot i allà realitzen xarrades, presentacions, exposicions i d’altres activitats amb les quals pretenen promoure un model de vida alternatiu que valora allò col·lectiu i la participació ciutadana. En l’actualitat, el projecte disposa de 35 zones de cultiu al servei de més de 80 persones usuàries.

CSOA L’Horta Benimaclet: solidaritat i reciprocitat

Des de fa una dècada, a Benimaclet funciona el CSOA L’Horta (https://horta.noblogs.org/), un projecte col·lectiu “autoorganitzat” que es defineix com a un lloc “d’autonomia i resistència”, basat en la solidaritat i la reciprocitat. Concebut com a un centre social anarquista, Marc el presenta com a “un espai llibertari, lliure d’odi i de jerarquies, intergeneracional i antiracista”, que va nàixer “amb l’okupació i redignificació d’una alqueria tradicional de l’horta de Benimaclet” i que hui ofereix múltiples activitats, des de sopars vegans fins a concerts, xarrades i debats, per tal d’esdevindre “un punt de trobada i de confluència entre les diferents lluites”.

El Punt, Espai de Lliure Aprenentatge

Format el 2016 al centre històric de la ciutat, El Punt (https://elpuntvalencia.org/) ha estat construït “des de l’autoorganització social i comunitària” i té per objecte recopilar, catalogar i estudiar la memòria documental de les lluites i els moviments socials. Francisco Collado destaca la biblioteca del centre, “de lectures políticament incorrectes i intel·lectualment estimulants per a totes les edats”.

Aquest seminari és de caràcter presencial i tindrà lloc a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau. Requereix inscripció gratuïta prèvia ací: https://events.fundacio.es/o/35

MÉS FOTOS