Un nou llibre del Magnànim analitza l’etapa del PSPV-PSOE en la Generalitat (1983-1995)
La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presentarà dimecres 26 de juny a les 19.00 hores la novetat editorial La creació de la Generalitat Valenciana. L’etapa socialista, de l’investigador Benito Sanz. En aquest llibre s’analitza el període de govern del PSPV-PSOE al capdavant de la Generalitat Valenciana (1983-1995). La presentació comptarà amb la intervenció de Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana; Joan Lerma, expresident de la Generalitat d’aquest període; Rosa Peris, diputada a les Corts Valencianes; Benito Sanz, autor del llibre, i Vicent Flor, director del Magnànim. L’acte tindrà lloc al Centre del Carme CC (c/ Museu, 2 València).
El llibre és un recorregut històric, ple de fotografies de protagonistes, de publicacions i de premsa d’un gran valor documental i alhora de taules de dades electorals i d’altres, per les tres legislatures en què el PSPV-PSOE va governar en solitari la Generalitat, període que coincidí amb el govern d’Espanya, les tres diputacions provincials valencianes i la majoria de municipis. En aquests dotze anys establiren les bases de la creació d’una institució autonòmica que començava a caminar, així com desenvolupar les seues estructures. Així, el llibre contempla tres etapes: la primera legislatura, en què es van desenvolupar les lleis bàsiques emanades de l’Estatut, es va negociar amb el Govern espanyol la transferència de competències i es va crear una estructura administrativa; i la segona i tercera legislature, que van servir per a desenvolupar el corpus legislatiu valencià i per anar consolidant l’Estat de benestar valencià.
Una reconstrucció ambiciosa
L’obra, de més de 450 pàgines i molt completa, tracta de reflectir a les seues pàgines els reptes, complicacions i entrebancs que van haver de superar els partits polítics, parlamentaris i extraparlamentaris, i la societat civil d’aquesta etapa per a dur a terme la consolidació de l’autonomia. Així, a les seues pàgines s’ha realitzat un ambiciós exercici de recuperació de la memòria política i social de les dècades dels vuitanta i dels noranta del segle passat. Sanz ha fet una compilació de documents de tota mena representatius de la realitat del moment: notícies, reportatges, articles d’opinió, cartells electorals, fotografies, vinyetes, infografies, etc. L’obra, per tant, construeix un reflex representatiu del què va suposar l’etapa socialista per a la Generalitat, tot contemplant les implicacions polítiques, socials i institucionals d’aquest període.
El llibre ja es pot adquirir a les llibreries i al web del Magnànim (www.alfonselmagnanim.net) i com indica l’autor en la introducció, “aquesta és la segona part d’una trilogia que va començar amb La construcción política de la Comunitat Valenciana 1962-1982 i que en tindria com a colofó La consolidació de la Generalitat. L’etapa popular 1995-2015”.
Benito Sanz Díaz (1949) és llicenciat en Ciències Polítiques, Econòmiques i Comercials (1975) i doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat de València (1980). Ha sigut professor associat de Ciència Política i de l’Administració en el Departament de Dret Constitucional de la Universitat de València. Ha publicat, entre altres, Los socialistas en el País Valenciano 1939-1978 (Magnànim, 1988), Sociología y política del socialismo valenciano 1939-1989, (Magnànim, 1990), L’oposició universitària al franquisme. València 1939-1975 (PUV, 2013), Tradició i modernitat del valencianisme 1939-1983 (coautor, 3i4, 1996), La construcción política de la Comunitat Valenciana 1962-1982 (coautor, Magnànim, 2006) i Elecciones primarias en España 1993-2015 (2015).