VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

L’IVC i l’IVAM presenten a la Filmoteca valenciana el cicle ‘Treballadores de la llar en la pantalla’

ELPERIODIC.COM - 27/03/2023

El cicle comença el dijous 30 de març, a les 20 hores, amb la projecció del documental francés ‘Si tu vas à Paris’ (2013)

Se celebra amb motiu de l’exposició de l’IVAM ‘En una casa. Genealogia del treball de la llar i les cures’

L’Institut Valencià de Cultura i l’IVAM presenten, a la Filmoteca valenciana, el cicle ‘Treballadores de la llar en la pantalla’, que se celebra amb motiu de l’exposició ‘En una casa. Genealogia del treball de la llar i les cures’, comissariada per la il·lustradora i dibuixant Ana Penyas i l’antropòloga i investigadora social Alba Herrero, que pot veure’s a l’Institut Valencià d’Art Modern fins al pròxim 23 d’abril.

Conformat per cinc pel·lícules, el cicle aborda, des de diferents perspectives, la realitat de les treballadores de la llar i les cures en diferents temps i contextos.

El cicle comença el dijous 30 de març, a les 20 hores, amb la projecció, en sessió única, del documental francés ‘Si tu vas à Paris’ (2013), dirigit per Jacquie Chavance i Guillaume Mazeline, amb la col·laboració de Bruno Tur. La projecció tindrà presentació i col·loqui posterior a càrrec de Bruno Tur, guionista de la pel·lícula, i de les comissàries de l’exposició, Ana Penyas i Alba Herrero. L’entrada és gratuïta, però cal passar prèviament per taquilla per a recollir l’entrada.

A principis dels anys seixanta, en ple franquisme, centenars de milers d’espanyols i espanyoles van emigrar a països europeus, principalment a França, Alemanya i Suïssa. Moltes eren dones que eixien dels seus pobles per primera vegada i se n’anaven soles a París per a treballar com a empleades domèstiques. El documental ‘Si tu vas à Paris’ conta amb senzillesa la història d’un grup de set dones de Polinyà de Xúquer que van emigrar a París en els anys seixanta per a treballar com a empleades de la llar.

El divendres 31 de març, a les 20 hores, la Filmoteca valenciana projecta el documental alemany ‘Room Without a View’ (2021), dirigit per la cineasta catalana establida a Berlín Roser Corella. La projecció tindrà presentació i col·loqui posterior a càrrec de Roser Corella i de les comissàries de l’exposició ‘En la casa’, Ana Penyas i Alba Herrero. La pel·lícula podrà tornar a veure’s el dimarts 4 d’abril, a les 18 hores.

‘Room Without a View’ és un documental que analitza la crua realitat de les treballadores domèstiques estrangeres que treballen en els països del Pròxim Orient. Combinant una multiplicitat de punts de vista, ofereix una mirada íntima sobre la vida dels empresaris, els agents intermediaris i les empleades. És una pel·lícula sobre una forma d’esclavitud contemporània que reflexiona sobre el paper de les dones i el treball domèstic en les societats capitalistes.

El dimecres 5 d’abril, a les 18 hores, i el dijous 6 d’abril, a les 20.30 hores, la Filmoteca valenciana projecta ‘Una segunda madre’ (‘Que Horas Ela Volta?’, 2015), escrita i dirigida per la directora brasilera Anna Muylaert.

La pel·lícula té com a protagonista Val, una assistenta interna que treballa per a un adinerat matrimoni de São Paulo i que cuida el seu fill adolescent, a qui ha criat des de la seua infància i amb qui té una relació molt especial. L’ordre d’aquesta llar pareix indestructible, fins que un dia hi arriba, des de la seua ciutat d’origen, l’ambiciosa filla de Val, Jessica, a qui havia deixat a cura d’uns familiars en el nord del Brasil tretze anys abans.

El dimecres 12 d’abril, a les 18 hores, i el divendres 14 d’abril, a les 20.15 hores, la Filmoteca valenciana projecta, en la mateixa sessió, dues pel·lícules de la directora catalana Clara Roquet: el curtmetratge de 15 minuts ‘El adiós’ (2015) i ‘Libertad’ (2021).

Espiga d’Or a millor curtmetratge en la SEMINCI de Valladolid i millor curtmetratge en els Premis Gaudí de 2015, ‘El adiós’ conta la història d’una empleada domèstica boliviana que intenta complir els últims desitjos de la seua senyora.

Guanyadora de dos Premis Goya (millor direcció novella i millor actriu secundària per a Nora Navas) i de quatre Premis Gaudí, ‘Libertad’ va ser seleccionada en la Setmana de la Crítica de Cannes i va inaugurar la Setmana Internacional de Cine de Valladolid.

Després de molt de temps sense coincidir en la seua casa d’estiu, la família Vidal passa les últimes vacances amb la iaia Ángela. Per primera vegada en la seua vida, l’adolescent Nora sent que no troba el seu lloc: els jocs de xiquets li pareixen ridículs i les converses dels adults encara li venen amples. Però tot canvia amb l’arribada de Libertad, una xica un any major que ella, filla de la dona colombiana que cuida de la seua iaia.

Dins del cicle també s’inclou una conferència de la professora Eider de Dios sobre la representació de les treballadores domèstiques en el cine, que se celebrarà el dimecres 19 d’abril, a les 19 hores, al Col·legi Major Rector Peset. Eider de Dios és autora del llibre ‘Sirvienta, empleada, trabajadora de hogar. Género, clase e identidad en el franquismo y la transición a través del servicio doméstico (1939-1995)’.