VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

L’IVAM reflexiona en el 8M sobre els estereotips, la invisibilitat i la infrarepresentació femenina

ELPERIODIC.COM - 06/03/2023

El museu proposa una trobada amb treballadores de la llar en el marc de l’exposició ‘En una casa’, una jornada de visibilització de les dones gitanes i una xarrada de Clémentine Deliss sobre la descolonització dels museus

Amb motiu del Dia de la Dona, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) ha programat activitats que inclouen una activació especial d’exposicions que tenen els sabers feministes en la seua base, una jornada de debat i visibilització de les dones gitanes treballadores i una xarrada de Clémentine Deliss sobre el procés de descolonització dels museus i la necessitat de trencar amb les narratives eurocèntriques.

Aquesta oferta d’activitats s’insereix en l’estratègia continuada de l’IVAM d’aplicar la perspectiva de gènere amb un enfocament transversal per a anar reteixint relats i pràctiques diverses, dissidents i allunyades del cànon i de la norma històrica. Les dones són subjectes actius i la seua experiència, la seua història i la seua memòria són necessàries.

Dins de les propostes amb motiu del 8M, la investigadora social Alba Herrero i un grup de dones —Alicia Díaz, Arabella Lozada, Laura Libero, Matildita Cruz, Mari Carmen Jiménez i Mari Carmen Herrera— participants en el projecte ‘En una casa. Genealogia del treball de la llar i les cures’ compartiran les seues experiències i el procés de creació del fanzine col·lectiu de la mostra.

Les persones que s’acosten aquest dimecres 8 de març a l’IVAM rebran com a obsequi una edició especial limitada d’aquest fanzine, reeditada pel museu. La publicació, que porta per títol ‘Drets i dignitat. Treballadores de la llar i les cures’, denuncia la invisibilitat d’un sector precaritzat i feminitzat i reivindica la seua dignitat i els seus drets. El fanzine va ser creat en el marc de l’exposició per les treballadores de la llar, en col·laboració amb Alba Herrero i la dibuixant Ana Penyas, Premi Nacional de Còmic 2018.

Una altra proposta de l’equip de mediació de l’IVAM s’endinsarà en la trajectòria de Teresa Lanceta, així com en el treball de les cigarreres d’Alacant a través del documental que pot veure’s en la sala d’exposicions. Editada per Virginia García del Pi, en col·laboració amb l’artista Teresa Lanceta, la pel·lícula ‘Las Cigarreras’ (2011-2022) recull records i opinions de les treballadores de la fàbrica de tabacs alacantina en el segle XIX, i que representen un símbol de l’emancipació de la dona.

Finalitzarem el 8M amb una trobada a la cafeteria de l’IVAM per a recordar la importància de treballar per la paritat, continuar teixint llaços en sororitat i celebrar estar juntes.

Trobada col·lectiva ROMI

Abans del 8M, el dimarts 7 de març l’IVAM acull la trobada organitzada per l’associació de dones gitanes ROMI de València, amb el suport del museu. La jornada, l’objectiu de la qual és plantejar un fòrum de debat i visibilització de les dones gitanes treballadores, s’insereix en la línia de treball del museu amb el context pròxim, amb associacions i col·lectius del barri, la ciutat o el territori valencià, per a plantejar altres mirades i veus dins de la institució.

El futur dels museus

En la vespra del Dia de la Dona, el dimarts 7 de març l’IVAM rebrà la crítica d’art i antropòloga Clémentine Deliss, en el marc del programa d’estudis de l’IVAM ‘Articulacions’ per a impartir una xarrada que porta per títol ‘Casino, grans magatzems, hospital o cripta: el futur del museu’. Deliss proposa explorar els llenguatges i les pràctiques de descolonització que estan posant en dubte les narratives i representacions imperials i eurocèntriques que van fundar el museu dels segles XIX i XX.

MÉS FOTOS