L'IVAM inaugura la segona edició del seu 'Estudi obert' amb el dibuixant valencià Carlos Maiques
Fins al 5 de gener, l'artista instal·la el seu estudi en l'IVAM, on compartirà el procés creatiu a través de dotze sessions obertes al públic
L'Institut València d’Art Modern (IVAM) presenta hui divendres 22 de desembre, a les 18.30 hores, una nova edició del seu Estudi obert amb la invitació al dibuixant valencià Carlos Maiques, que ha traslladat el seu estudi a l'IVAMLab3, on se'l podrà veure treballant fins al 5 de gener.
Este projecte d'Estudi obert, que va tindre com a primer artista convidat a LUCE en 2022, busca un acostament diferent de l'art i els artistes contemporanis valencians, que promou un diàleg obert i participatiu dels processos d'investigació amb els públics al llarg de dotze sessions, cada una diferent de l'anterior. Esta interacció amb els assistents permetrà aportar nous significats al seu treball.
A partir del concepte de pareidolia hipercúbica, Carlos Maiques convida els assistents a participar en un espai viu, que es modifica diàriament, per a reflexionar sobre la percepció humana, sobre el que ocorre quan canvia l'espai o els punts de vista.
Segons Maiques, la pareidolia succeïx quan el cervell adjudica una identitat coneguda a qualsevol objecte o paisatge de la naturalesa, com veure cavalls o dracs en els núvols, rostres en els taulells o figures en el sòl.
L'artista mateix ha explicat que es tracta d'“un acte reflex que tots fem de manera involuntària: dos punts, dos ulls; un cercle, un cap; tres punts units, una piràmide. És quan es donen una sèrie de coincidències des del lloc del punt de vista és quan es dona la pareidolia, per això esta perd o guanya la seua forma quan es desplaça en el temps o en l'espai”.
Des d'esta idea, Maiques planteja dotze trobades diferents en què analitzar, crear o resignificar diferents objectes, imatges, sons o estímuls de manera conjunta. Des d'un recorregut per la sala en què reconéixer diferents situacions de desplaçament (Caminar, 23 de desembre); crear una obra junt amb l'artista a partir de la combinació de paraules i imatges a l'atzar (Paraules encadenades, conceptes deslligats, 26 de desembre); aportar nous objectes al seu taller per a ser alterats (Reparar converses / Recollir incògnites, 27 de desembre), o participar en sessions d'escriptura i dibuix automàtic sobre pissarres adhesives (Ací és mentrestant, 28 de desembre).
Els assistents també podran muntar una exposició aportant objectes potencials d'evocació (Yaru & el Dr. Noguchi, 30 de desembre) o modificar-ne una ja existent, buscant nous camins (Northumberland Road, 2 de gener), entre altres activitats. A més, el 3 de gener Maiques proposa una jam-session d'improvisació amb la col·laboració del col·lectiu NEIN, i convida els públics a participar-hi.
Carlos Maiques
Carlos Maiques (València, 1971) investiga les imatges i els seus circuits, intervals i combinacions, utilitzant diversos mitjans, però principalment el dibuix. És llicenciat en Belles Arts i becari Erasmus a Southampton. Premi INJUVE 1999. Premi Fundació Divina Pastora 2015.
Ha publicat en diverses editorials nacionals i internacionals, i ha exposat el treball que ha realitzat en galeries com Luis Adelantado o Espaivisor. Col·labora amb l'associació cultural Plutó. Ha participat en la primera edició d''Articulacions', el programa d'estudis internacional sobre teories i pràctiques artístiques de l'IVAM.
L'Estudi obert de Carlos Maiques s'inserix dins del programa especial de Nadal dissenyat per l'IVAM amb la finalitat d'acostar el seu programa expositiu i oferir un espai d'experiències per a tots els públics durant les festes.