VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

La literatura basca i el jazz, protagonistes de la Fira del Llibre

ELPERIODIC.COM - 01/05/2023

Eva Romero i Autòctone posen banda sonora al Dia Internacional del Jazz

Hui, diumenge 30 d’abril, després de les vora 100.000 persones que ahir visitaren la Fira del Llibre, la jornada no ha estat diferent. Una afluència massiva de persones ha inundat els Jardins de Vivers, on han pogut gaudir de totes les activitats que oferia la quarta jornada de Fira. 

En primer lloc, s’ha donat espai a l’èuscar amb la conferència Literatura en llengües cooficials: literatura basca contemporània, amb els autors convidats Mariasun Landa i Fito Rodríguez. Aquest acte ha sigut possible gràcies al conveni de col·laboració signat entre la Fundació Fira del Llibre i l’Etxepare Euskal Institutua (organisme del govern basc per a la promoció de la cultura basca), amb el suport de l’Euskal Idazleen Elkartea i la Feria Durangoko Azoka. L’acte ha estat introduït per Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i presentat per Manolo Gil, director de la Fira del Llibre. A la conferència han assistit també la delegada del Govern Pilar Bernabé, la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez i la regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament, Maite Ibáñez. El director de la Fira, Manolo Gil, ha destacat la conveniència de donar més protagonisme a la literatura en llengües cooficials i els participants han coincidit en la necessitat de traduir literatura entre aquestes llengües, una correspondència cada vegada menys usual i que ajudaria a difondre les literatures en llengües cooficials fora dels seus territoris respectius i més enllà de l’àmbit lingüístic castellà.

D’altra banda, des de primera hora del matí, s’han pogut veure diverses persones fent cua per a la signatura de Máximo Huerta, que presentava el seu darrer llibre Adios, pequeño (Premi Fernando Lara 2022). Desenes de persones han passat per la caseta d’organització per a conéixer-lo i fotografiar-se amb l’escriptor i periodista de Bunyol.

La segona novel·la d’Alejandra Parejo, Una madre, també ha estat presentada aquest diumenge davant d’un públic nombrós. Dintre del context artístic contemporani en el qual la perspectiva de gènere es contempla cada vegada més, Una madre aconsegueix trencar amb la idealització de la maternitat i allò que la societat considera exemplaritzant en la conducta de les dones. 

Així mateix, també ha passat per la Fira, Andrea Genovart (Premi Anagrama 2022) per la seua opera prima Consum Preferent, una novel·la que té com a protagonista una jove barcelonina, d’humor sarcàstic i sense filtres, amb una estranya relació amb el menjar i el seu cos. L’autora ha estat signant exemplars en acabar la presentació.

El periodista i escriptor Martí Domínguez (Premi Nacional de Periodisme i Premi Òmnium a Millor Novel·la 2019 i Premi Proa 2022 per Mater) ha presentat el seu darrer assaig, Voltaire, sobre el filòsof francés. L’acte, que ha compartit amb el periodista Toni Mollà, ha tingut un format de conversa i l’autor ha fet èmfasi en la importància de la il·lustració, que ha assentat les bases dels valors democràtics actuals, i ha afirmat que “la nostra idea de la llibertat és deudora del pensament d’aquest pare de l’Enciclopèdia”.
La vesprada ha començat amb la presentació de Los compases del tiempo, l’òpera prima de Bianca Aparicio. L’escriptora alacantina ha volgut recuperar la memòria de la seua àvia paterna. La narració barreja tres dones de tres generacions diferents, que visqueren la Guerra Civil a Alacant. L’autora ha volgut donar veu a la vida de les dones que estigueren a la rereguarda, però que tingueren un paper fonamental durant aquells anys.

D’altra banda, César Suárez ens ha parlat del seu llibre al voltant de la figura del pintor valencià Joaquín Sorolla. Amb Cómo cambiar tu vida con Sorolla, l’autor ens revela un Sorolla desconegut per a molts dels amants de la seua pintura en aquest Any Sorolla 2023.

La cantant de Jazz Eva Romero i Autòctone, han posat el punt i final jazzístic a la vesprada de diumenge. La banda, formada per Pepe Zaragoza (trompeta), Carlos Sáez (piano), Miquel Álvarez (contrabaix) i Tico Porcar (bateria), ha presentat el seu segon treball Sons de Rapsoda. El disc barreja una part recitada de poesia de Vicent Andrés Estellés o d’Apel·les Mestres, amb tocs estilístics com el rock, el pop, el flamenc i el jazz més d’avantguarda. Un elegant mestissatge entre la cultura valenciana a través de la nostra llengua que ha fet gaudir el public de la Fira. Aquest espectacle ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura.

MÉS FOTOS