L’Institut Valencià de Cultura presenta ‘Grad’ de Teatre de la Resistència
L’obra estarà en cartell al Teatre Rialto del 25 al 28 de març dins del cicle d’exhibició de companyies valencianes
La companyia Teatre de la Resistència presenta al Teatre Rialto de València la seua nova producció ‘Grad’ escrita i protagonitzada per Ana i Hadi Kurich i dirigida pel mateix Hadi Kurich.
La família Kurich es refugià a Espanya al desembre de 1992 fugint d’un Sarajevo en guerra en terres de l’antiga Iugoslàvia, pel seu profund desacord amb els dos bàndols implicats en la guerra i el clima d’extremisme que es respirava al territori.
Ja a Espanya funden el Teatre de la Resistència, companyia amb la qual fins ara han produït més de trenta espectacles immersos en dues cultures distintes, i en diverses llengües, amb la sensació d’haver viscut dues vides plenes en una sola.
Han passat vint-i-nou anys des del seu primer espectacle a Espanya ‘Opus Primum’, des d’aquest no han tornat a tocar el tema de la guerra en els seus espectacles, i han fet teatre clàssic i contemporani en tots els seus vessants.
La decisió de no fer més teatre al voltant del tema de la guerra va ser, d’una banda, perquè havien pres un altre camí en un altre país i, d’altra, per no desenvolupar tota la seua carrera al voltant d’aquest tema com els passa moltes vegades als artistes que provenen de zones en conflicte.
Volien deixar la guerra arrere per a no sentir-se encadenats a la seua nefasta existència, i així curar-se de les ferides. L’art teatral i la bona gent al voltant els han ajudat a superar el dolor i la ràbia.
No obstant això, veient els conflictes armats en llocs com Síria, Líbia o l’Iraq, pensaren que en qualsevol conflicte hi ha persones que s’oposen a l’enfrontament i, sobretot, a l’odi feroç que brolla i s’aviva entre ètnies o religions. Aquestes persones es veuen obligades a desplaçar-se, a buscar un clima millor per a poder restablir les seues vides, encara que això signifique desarrelar-se i buscar una nova llar. Justament el que els va passar als membres del Teatre de la Resistència. I es preguntaren: Hi ha alguna cosa que podríem comunicar al món amb la tremenda experiència que ens ha tocat viure i superar? Què diríem a aquestes persones hui, després de tants anys? ‘Grad’ és l’espectacle que respon a aquestes preguntes.
La família Kurich
La família Kurich es refugia a Espanya el desembre de 1992, fugint d’un Sarajevo en guerra. A Espanya venen: Mima Kurich, l’actriu principal del Teatre Nacional de Niš; Ana Kurich, una jove i prometedora actriu del Teatre Radovic de Belgrad; el seu espòs, Hadi Kurich, que ocupava el lloc de director escènic al Teatre Nacional de Sarajevo; i els dos fills de la parella, Vigor i Stribor, amb solament dos anys i un, respectivament. L’eixida de la família de les terres de l’antiga Iugoslàvia es deu principalment a un profund desacord amb tots els bàndols implicats en la guerra civil i amb el clima de nacionalisme extrem que es respirava en tot el territori de la seua, en altre temps, pàtria. La família està establida a Vila-real des de la seua arribada a aquestes terres.
La guerra de Bòsnia
La guerra a Bòsnia va ser un conflicte civil armat a l’antiga República de Bòsnia i Hercegovina dins de Iugoslàvia, que va durar del 6 d’abril de 1992 al 14 de desembre de 1995. La guerra implicava unes quantes faccions ètnicament definides dins de Bòsnia i Hercegovina, cada una de les quals afirmava representar una de les poblacions constitutives del país. Aquestes faccions canviaren els seus objectius i fidelitats unes quantes vegades en diverses etapes de la guerra. La investigació més recent fixa el nombre de víctimes al voltant de 100.000 morts (civils i militars), i 1,8 milions de desplaçats.