VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

L’Institut Valencià de Cultura i Alimara porten ‘El Ball de Torrent’ al Teatre Principal

ELPERIODIC.COM - 19/12/2019

El Teatre Principal de València acollirà el dissabte 21 de desembre la representació d’‘El Ball de Torrent’

L’espectacle homenatjarà la figura de Salvador Mercado, fundador del grup i gran recuperador de les danses populars valencianes

L’Institut Valencià de Cultura presenta el pròxim 21 de desembre al Teatre Principal, ja a les portes de les festes nadalenques, la representació d’‘El Ball de Torrent’, a càrrec del grup de danses Alimara. L’espectacle homenatjarà la figura de Salvador Mercado, fundador del grup i gran recuperador de les danses populars valencianes.

Alimara ha interpretat ‘El Ball de Torrent’ escabussant-se en la vena més oculta d’aquesta manifestació tradicional valenciana, pròpia del nostre cicle  carnestolenc, fins retrobar el que s’amagava davall de la disfressa i del despropòsit: la subversió de l’ordre establit. Perquè el protagonista absolut d’‘El Ball de Torrent’ és el poble, els personatges més populars de la col·lectivitat: una gallinera fa de virreina, el virrei és un sabater, un llaurador serà l’alcalde i fins i tot el rector pot ser representat pel femater del poble. D’ací la disfressa, la simulació, l’engany, la burla i la subversió. Ningú no és allò que sembla ser: l’home no sempre ho és, el ric molt menys i les autoritats no mai. Tots els estaments dominants són dominats, subvertits, almenys per unes hores: el poble ‘juga’ a la llibertat.

Aquesta representació d’‘El Ball de Torrent’ al Teatre Principal de València comptarà amb la participació d’un cos de ball de 60 balladores i balladors i una rondalla d’onze músics, i la col·laboració especial de cantadores i cantadors com Patxi Ferrer, Xavi de Bétera, Josep Aparicio ‘Apa’ i Pep Gimeno Botifarra, entre d’altres.

El Grup de Danses Alimara, una agrupació de la Societat Coral el Micalet, va nàixer a l’any 1975 per centrar la seua tasca en la investigació, restauració i difusió del folklore del territori valencià (música, danses, balls, cançons i indumentària) des d’una perspectiva científica, per a buscar més autenticitat i sense desvirtuar les manifestacions de la cultura popular comarcal.

Un dels camps als quals ha dedicat més atenció i esforç ha estat en la difusió, estudi i restauració de la dansà. Alimara reivindica la idea d’institucionalitzar el Dia de la Dansà, una tasca que porta a terme des de 1979, i realitza cursos teòrics i pràctics a la ciutat de València i d’altres municipis. Alimara, que ha enregistrat 7 discos, millora constantment el nivell formatiu i treballa en la recerca i recuperació de balls, cançons, festes i costums que es trobaven perdudes o en greu perill de manipulació o desaparició.

Totes les activitats i programació de l’IVC es poden consultar en el web ‘ivc.gva.es’.