L’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives celebra el seu 40 aniversari
L’Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València (IUCIE) celebra, dimecres 3 d’abril, el 40 aniversari de la seua constitució formal. El paranimf de la seu històrica de la institució acadèmica serà el marc de la celebració, que estarà presidida per la rectora, Mavi Mestre.
En l’acte, que començarà a les 18 hores, intervindran l’actual director de l’institut, Francesc J. Hernàndez i Dobon, els directors anteriors, Román de la Calle, Petra María Pérez i Ricard Huerta, i, així com el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, en representació de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.
L’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives, en el qual actualment desenvolupen la seua tasca vint-i-cinc investigadors i investigadores, és l’institut d’investigació més antic de la Universitat de València. Va sorgir de la convergència en el camp de la innovació i la creativitat a partir d’investigacions realitzades tant en àrees de la pedagogia i la didàctica, com de l’estètica i les belles arts. A hores d’ara, reuneix també investigadors i investigadores d’altres àrees, com són la sociologia o la comunicació audiovisual.
L’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives, assenyala el seu director, “és l’únic institut d’investigació de la nostra universitat centrat en temes educatius, els quals tenen una presència docent destacada en el mapa de graus i postgraus de la institució”. D’altra banda, afegeix Hernàndez i Dobon “és l’únic de la Universitat vinculat amb la investigació en matèries com per exemple les arts plàstiques, la museística o la música, tan arrelades a la nostra terra. A més, les seues activitats es relacionen també amb el teatre, la fotografia i les falles”.
En l’actualitat, a més de les línies d’investigació i l’oferta de postgraus, l’IUCIE està vinculat amb cinc revistes científiques i dues col·leccions especialitzades de llibres. L’Institut és el responsable del Centre de Documentació de l’Art Valencià Contemporani, que porta el nom de Román de la Calle, un dels fundadors de l’Institut. Recentment ha posat en marxa també el projecte “Vínculo”, que ofereix assistència especialitzada en conflictes que impliquen violència filioparental. L’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives, per les seues línies d’estudi i activitat, conclou el seu director “destaca per tindre un clar compromís de projecció i transferència del coneixement a la nostra societat”.