VALENCIA | MEDI AMBIENT

L’IES Benicalap instal·la un dispositiu contra les altes temperatures al pati escolar

ELPERIODIC.COM - 10/03/2021

El projecte GrowGreen que desenvolupa Las Naves ha fet possible la ubicació d’aquesta innovadora infraestructura, realitzada per l’alumnat i dirigida per Carpe Estudio i per l’ambientòloga Clara Ferrer

Reduir l’estrès tèrmic que genera el paviment del pati escolar de l’IES Benicalap, és un dels objectius del dispositiu de resiliència urbana que aquest matí ha quedat oficialment instal·lat en aquest centre escolar. L’alumnat del Cicle Formatiu Artista Faller de l’institut ha estat l’encarregat de dissenyar, construir i alçar aquesta infraestructura, sota la idea, supervisió i direcció de Carpe Estudio i l’ambientòloga Clara Ferrer, i amb l’impuls del projecte europeu GrowGreen que a València està coordinat per Las Naves.

El dispositiu de resiliència urbana ha estat una de les idees premiades en el Concurs d’Iniciatives Verdes Col·laboratives que el projecte convocà l’any passat. El certamen guardonà accions en l’òrbita de la sostenibilitat i que pretenen combatre alguns impactes del canvi climàtic.

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha remarcat que el dispositiu “és una proposta innovadora, una idea que busca pal·liar els efectes del canvi climàtic i que aporta resiliència a les infraestructures escolars de la nostra ciutat. Aquest és el camí que hem de seguir”.

Durant aproximadament tres mesos, s’han dut a terme els treballs de confecció d’aquest dispositiu en els tallers del mòdul d’Artista Faller i en l’última setmana s’han estat ultimant les obres ja en el pati del centre escolar. El resultat: una ferramenta contra les altes temperatures i la falta d’ombra al pati, amb la finalitat que aquest siga un espai més fresc, més amable i més verd.

Treball col·laboratiu i recursos propis

Segons explica el portaveu de Carpe Estudio i un dels impulsors del projecte, Aitor Deza “aquesta iniciativa ha permès el treball participatiu de l’alumnat, primer en sessions de co-disseny on es treballà sobre una solució constructiva que inclogués ombra i vegetació, i finalment en el trasllat i instal·lació. L’estructura està formada per dos mòduls i s'ha prevalgut l'estabilitat i la resistència tant al temps com a l'ús intensiu dels alumnes, amb l’objectiu final de combatre l’estrès tèrmic que genera el paviment del pati durant les altes temperatures”. 

El principal material que s’ha utilitzat és la fusta del gremi d'artistes fallers, la qual s’ha protegit per a augmentar la seua durabilitat. Segons Deza, “s’han prioritzat els recursos propis del cicle formatiu per a fomentar la producció i economia pròpies del gremi, abans que acudir a solucions més comercials”.

Junt amb l’alumnat, també han treballat en aquest projecte el professorat del centre i del cicle formatiu Artista Faller. Tots junts han consensuat la solució a partir de les necessitats de l’institut. 

Solucions basades en la naturalesa

El dispositiu de resiliència urbana se suma a altres accions de GrowGreen que ja estan en marxa al barri i que són part de les solucions basades en la naturalesa que promou el projecte. És el cas del jardí vertical ubicat al CEIP Ciutat Artista Faller, del sostre verd al centre de majors del barri, de l’Espai Verd Benicalap, del Centre Cívic Verd, del corredor verd/blau o del bosquet sostenible. Aquestes tres últimes obres actualment es troben en procés de construcció

MÉS FOTOS