Castellano

L'hostaleria de la Comunitat en alerta: es desploma un 80% la facturació després del tancament obligatori a les 17 h

L'hostaleria de la Comunitat en alerta: es desploma un 80% la facturació després del tancament obligatori a les 17 h
  • El sector reclama al Consell un pla d'ajudes econòmiques directes que garantisca la supervivència de milers d'establiments i llocs de treball

L'hostaleria de la Comunitat Valenciana ha donat la veu d'alerta en constatar que després del tancament dels establiments a les 17 hores fixat pel Consell com a mesura per a frenar la tercera ona del covid, la facturació s'ha desplomat més d'un 80% en el sector de l'hostaleria i l'oci.

L'Assemblea de l'Acampada de l'Oci Nocturn de la Comunitat Valenciana, responsable de les mobilitzacions per a la reobertura de l'oci nocturn, fa un altre pas al capdavant amb la constitució formal de la Coordinadora Empresarial de l'Oci i l'Hostaleria de la Comunitat Valenciana com a nova organització oficial. Així ho han anunciat en un acte convocat als mitjans de comunicació, davant les portes del Palau de la Generalitat, que ha servit per a presentar les dades de l'Estudi d'Impacte Econòmic de l'Hostaleria i l'Oci, després del tancament decretat a les 17.00 hores i que va entrar en vigor dijous passat 7 de gener.

Les dantesques dades oferides per l'estudi generen la indignació d'un sector que es considera permanentment estigmatitzat i al qual se li apliquen les retallades més severes, mentre es continua gaudint de les rebaixes o de sopars a les sales de joc, en el pitjor pic de la tercera ona de la pandèmia. En aquest context, la nova organització empresarial pretén prioritzar la negociació política per a reclamar un pla d'ajudes econòmiques directes que garantisca la supervivència de milers de bars, restaurants, cafeteries, locals d'oci i, amb això, milers de llocs de treball.

L'estudi indica que només el 14,29% dels locals d'oci mantenen les seues portes obertes, amb una facturació del 8,4% respecte a les mateixes dates de l'any anterior, i un 85,7% s'han vist obligats a tornar a baixar les persianes. A més, han hagut de reduir la seua plantilla en un 78,54% i les seues pèrdues econòmiques mensuals ascendeixen a 10.952 euros. Amb aquestes xifres, el 88,9% dels establiments asseguren que no arribaran al 31 de març i ja han tancat el 28,57%.

Les dades sobre l'actual situació que viuen els hostalers de la Comunitat Valenciana no són més esperançadors. El seu nivell de facturació, en aquests moments, i respecte al mateix període de 2020 és d'un 22,9%, la seua plantilla està per davall del 40%, les seues pèrdues mensuals ascendeixen a 7.500 euros i el 88,2% de les pimes assegura que no pot fer front a aquests números més enllà del mes de març.

Sumant a l'oci i l'hostaleria, l'informe assenyala que la facturació mitjana, després de les últimes restriccions, és d'un 19,7%,; és a dir ha caigut un 80,3% i la despesa mig mensual és de 9.674 euros,la qual cosa suposa unes pèrdues acumulades de quasi 100.000 euros per a cada pime des de l'inici de la pandèmia.

Sobre el nou col·lectiu empresarial autonòmic, són un total de 24 associacions d'Alacant, València i Castelló i més de 500 empreses les que han decidit posar en marxa aquesta nova patronal, amb l'objectiu de potenciar i reforçar la interlocució en el procés negociador dels plans d'ajudes econòmiques de tots els col·lectius que van formar part de l'acampada per l'obertura de l'oci nocturn.

"Demanem màxima celeritat en l'assignació i aplicació del fons de recuperació covid"

Respecte a l'anunci del president de la Generalitat Ximo Puig sobre la creació d'un Fons de Recuperació COVID, posat en marxa mitjançant la col·laboració transversal de les administracions autonòmica, provincial i local, la Coordinadora Empresarial de l'Oci i l'Hostaleria valora positivament aquest pronunciament i la definició d'un model de gestió mitjançant la col·laboració entre administracions.

No obstant això, des del col·lectiu remarquen que l'objectiu declarat de pretendre rescatar al sector de les agències de viatge, els espectacles, l'oci i l'hostaleria “fa necessari revisar la xifra anunciada per Ximo Puig, tenint en compte que és clarament insuficient i que suposaria aportacions de 2.500 euros per a les pimes dels sectors als quals es pretenen dirigir les ajudes”. A més, reivindiquen la màxima celeritat en la seua assignació, perquè “després de 10 mesos sense activitat, els establiments no tenen més capacitat de resistència i necessiten rebre les ajudes com més prompte millor”.

De fet, durant els pròxims dies tindrà lloc una reunió amb els secretaris autonòmics de Turisme i de Seguretat i Emergències amb els quals “esperem poder avançar en la definició dels mecanismes de tramitació d'aquestes ajudes, els criteris per a poder-se acollir a aquestes, els trams de distribució de les quanties econòmiques i la tramitació dels expedients”.

MÉS FOTOS
L'hostaleria de la Comunitat en alerta: es desploma un 80% la facturació després del tancament obligatori a les 17 h - (foto 2)
L'hostaleria de la Comunitat en alerta: es desploma un 80% la facturació després del tancament obligatori a les 17 h - (foto 3)
Pujar