L'hospital La Fe de València a l'avantguarda a Espanya a tractar amb tecnologia làser l'epilèpsia resistent a la medicació
Es tracta d'un avanç quirúrgic que permet un tractament menys invasiu i més personalitzat
L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, per primera vegada en la Comunitat Valenciana, ha tractat amb cirurgia làser a una persona amb una mena d'epilèpsia resistent als fàrmacs. Amb esta intervenció, el centre valencià es convertix en un dels pocs hospitals públics d'Espanya que incorpora l'ablació amb làser per a tractar esta malaltia neurològica, que causa convulsions recurrents. La pacient ha romàs 48 hores ingressada i ja ha rebut l'alta.
La intervenció ha durat entorn de dos hores i han participat, a més de la unitat multidisciplinària d'epilèpsia, que coordina el neuròleg Vicente Villanueva, altres professionals dels servicis de neurologia, neurocirurgia, radiologia i anestesiologia, com ha detallat el cap de la unitat de Cirurgia d'Epilèpsia, Antonio Gutiérrez. En total, unes 20 persones d'estes diferents especialitats i categories (medicina, infermeria, TCAE, zeladors i altre personal).
Es tracta d'un procediment indicat per a pacients amb epilèpsia refractària, és a dir, la que no respon a la medicació. Fins ara, estos casos s'abordaven amb altres dos tècniques: la termocoagulación i la resecció.
En la termocoagulación, els cirurgians realitzen, amb l'ajuda d'un braç robòtic, incisions de quatre mil·límetres en el crani i introduïxen elèctrodes. A través d'eixos conductors, s'aplica energia tèrmica i es crema la zona seleccionada per a posar fi a les crisis epilèptiques. En canvi, la resecció consistix a obrir el crani per a extirpar la zona cerebral on es produïx l'alteració neuronal.
“L'arsenal terapèutic s'amplia ara amb l'ablació per làser, en la qual es realitza una incisió en el cuir cabellut i s'introduïx amb el braç robòtic una fibra làser per a destruir de manera precisa la zona on es desencadenen les crisis preservant el teixit sa d'al voltant”, segons ha explicat l'especialista en neurocirurgia, Rebeca Conde.
El procés està guiat per les imatges en viu d'una ressonància magnètica, com ha detallat Luis Martí Bonmatí, director de l'àrea clínica d'Imatge Mèdica de La Fe. “La termografia permet saber, a través de la ressonància magnètica i el processament de la imatge, quins són els graus centígrads que hem aconseguit aconseguir en una xicoteta regió del cervell”, ha assenyalat.
En les tres tècniques, la zona o zones cerebrals on s'originen les crisis epilèptiques es localitzen amb proves d'imatge mèdica com la ressonància magnètica. Així mateix, s'intervé sobre les lesions preservant la funcionalitat motora, visual, lingüística i de tota mena, o cosa que és el mateix, s'actua sobre àrees no eloqüents del cervell. També en els tres casos, el resultat pot ser la curació total de l'o la pacient o bé la conversió de la seua epilèpsia farmacorresistente en una epilèpsia que sí que responga a la medicació.
En definitiva, es tracta “d'avanços quirúrgics que permeten personalitzar cada vegada més els tractaments i ajustar-los a les singularitats de cada pacient. A més, són cada vegada menys invasius, la qual cosa agilitza la recuperació postoperatòria. De fet, en l'ablació per làser, el postoperatori no ha precisat d'estada en vigilància intensiva”, com ha indicat el doctor Gutiérrez.
En la mateixa línia, el gerent del departament de salut València La Fe, José Luis Poveda, ha manifestat que estes innovacions “permeten millorar la qualitat de vida de persones, que sense elles poden veure compromés el seu desenvolupament personal o professional, entre altres”.
Cal tindre en compte que els casos més severs d'epilèpsia poden arribar a desencadenar fins a 100 crisi amb convulsions al dia.
Unitat de referència nacional
La unitat d'epilèpsia de La Fe atén cada any a prop d'un miler de persones. Entorn del 10% del total de casos són farmacorresistentes i susceptibles d'alguna mena de cirurgia. En este sentit, La Fe realitza mig centenar d'operacions d'epilèpsia a l'any, unes deu en població pediàtrica.
La unitat multidisciplinària d'epilèpsia de La Fe està acreditada pel Sistema Nacional de Salut des de 2010 com a unitat referent tant per a la Comunitat Valenciana com per a les comunitats autònomes limítrofes. De fet, un terç dels pacients són de fora de la Comunitat Valenciana. La integren especialistes dels servicis de neurologia, neurocirurgia, neurofisiologia, neuropediatria, psicologia, anestesia-reanimació, farmàcia, radiodiagnòstic, medicina nuclear, anatomia patològica, rehabilitació i psiquiatria, i tant personal facultatiu com d'infermeria.