VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

L'Hemeroteca Municipal rep 15 números de la revista 'Estudios', donats per la família Calatayud Belinchón

ELPERIODIC.COM - 08/06/2023

Les publicacions, editades en la II República, contenen il·lustracions dels cartellistes valencians Josep Renau i Manuel Monleón

Margarita Belinchón, antiga directora del Museu de Ciències Naturals, ha donat a l'Ajuntament de València quinze números de la revista ‘Estudios’, editada durant la II República, perquè s'incorporen als fons de l'Hemeroteca Municipal i entren a formar part del Patrimoni Artístic Municipal. Les publicacions contenen il·lustracions dels cartellistes valencians Josep Renau i Manuel Monleón.

La revista ‘Estudios’, una publicació de caràcter mensual i editada a València entre 1928 i 1937, va ser molt significativa de la seua època gràcies a la col·laboració de personatges rellevants de la cultura del moment. La part gràfica, expressada a través del disseny de les portades i les il·lustracions interiors, estava a càrrec d'artistes de la talla de Josep Renau i Manuel Monleón.

La recepció d'estos quinze números permetrà a l'Hemeroteca Municipal completar la col·lecció de la revista. D'esta manera, els investigadors interessats en les publicacions d'eixe període podran disposar d'este títol, fonamental en la vida cultural de l'època, en les instal·lacions de la plaça de Magúncia.

La regidora d'Acció Cultural en funcions, Maite Ibáñez, ha destacat “la importància de la publicació” i ha agraït “tan valuosa donació, que passa a formar part de l'Hemeroteca Municipal com a material de consulta i investigació i així augmentar el patrimoni cultural de la ciutat”. Les revistes contenen il·lustracions dels cartellistes Josep Renau i Manuel Monleón, a més de tres làmines originals encartades, que seran conservades en l'Hemeroteca Municipal i podran ser consultades pels investigadors.

Les publicacions han sigut donades per Margarita Belinchón, antiga directora del Museu de Ciències Naturals, en nom de la Família Calatayud Belinchón, com a part del llegat del seu sogre, Eusebio Calatayud Navalón. “Durant 40 anys, estos exemplars van estar ocults darrere d'una doble paret, juntament amb altres llibres, per a protegir-los de les accions del franquisme i que pogueren arribar fora de perill a la posteritat. L'objectiu era poder tornar a traure'ls a la llum algun dia, divulgar-los, que és el que hem aconseguit perquè estiguen a la disposició dels investigadors i formen part del patrimoni cultural de la ciutat i dels fons patrimonials públics”, ha explicat la família donant.

MÉS FOTOS