L'exposició 'Elles tenen la fórmula' destaca el paper de les científiques en la història de la química
Les dones al llarg de la història de la quÃmica i les seues aportacions és el tema de la nova exposició 'Elles tenen la fórmula'. Es tracta d'un homenatge a les dones cientÃfiques que des de l'Antiguitat fins als nostres dies han dedicat el seu treball al desenvolupament de la quÃmica.
La nova exposició coincidix amb la celebració del Dia Internacional de la Dona i també commemora que 2019 siga Any Internacional de la Taula Periòdica al complir-se 150 anys des del seu establiment per Mendeléiev.
L'acte d'inauguració ha comptat amb la presència del director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Enrique Vidal, el catedrà tic de QuÃmica Inorgà nica de la Universitat Jaume I de Castelló, Eduardo Peris, el vicerector d'Investigació i Transferència de la UJI, Jesús Lencis, la directora de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciència Experimentals (UJI, Amèlia Simó, la directora de continguts de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Miriam Atienza, i el director del grup de QuÃmica Bio-Organometálica de la Universitat Complutense de Madrid, Miguel Ãngel Sierra.
'Ellas tenen la fórmula', ubicada en la Passarel·la del Túria, entre els passejos de l'Hemisfèric i el Palau de les Arts, consta de 24 panells retroil·luminats dedicats a cientÃfiques la investigació del qual va resultar transcendental per al desenvolupament cientÃfic de l'alquÃmia en primer lloc i després de la quÃmica.
L'exposició descriu el treball de 39 dones des de Tapputi-Beletakallim (1200 a. C.), considerada la primera quÃmica de la història, fins a jóvens promeses de l'actualitat com Cristina Nevat (Madrid, 1977).
Entre altres destacades dones, 'Elles tenen la fórmula' rendix homenatge a la premi Nobel Marie Curie que va descobrir el rà dio i el poloni, la quÃmica Rosalind Franklin el treball de la qual va ser transcendental en els estudis d'ADN, i Margarita Salas, primera dona a ingressar en l'Acadèmia de Ciències d'EEUU.
Després de la inauguració, s'ha celebrat l'activitat "Pregunta-li a un cientÃfic" on més de 100 estudiants han plantejat a Miguel Ãngel Sierra, director del grup de QuÃmica Bio-Organometálica de la Universitat Complutense de Madrid (grup d'Excel·lència) i coordinador del Centre d'Investigació en QuÃmica Avançada qüestions relacionades sobre este tema.