L’ETNO acull en la seua exposició permanent l'icònic grafiti ‘Bowie’ de Jesús Arrúe
ELPERIODIC.COM - 20/05/2024El museu de la Diputació serà des d'este dilluns, i de manera definitiva, la casa d'una de les obres més emblemàtiques de l'art urbà de la ciutat, pintada en 2019 en un mur del carrer Corona, prop de la Beneficència
El ‘Bowie’ de Jesús Arrúe té nova casa, esta vegada definitiva. L’ETNO Museu d’Etnologia de la Diputació de València acull des d'este dilluns l'icònic grafiti pintat entre maig i juny de 2019 en un mur del carrer Corona, al costat de l'antic estudi de pintura d'Arrúe. Les obres de rehabilitació de l'edifici amenaçaven la integritat d'una obra que s'ha convertit en peça emblemàtica de l'art urbà i el patrimoni cultural de la ciutat, per la qual cosa va ser instal·lat de manera temporal en el Centre del Carme, d'on s'ha traslladat a L‘ETNO, en el Centre Cultural la Beneficència, després de rebre milers de visites.
El diputat de Cultura, Paco Teruel, celebra que el popular grafiti de ‘Bowie’ “té a la fi una ubicació definitiva i a escassos metres d'on va ser pintat en origen per Jesús Arrúe”. El responsable provincial explica que “l'artista ens va proposar la donació i vam entendre que el Museu d’Etnologia de la Diputació era un espai ideal per a conservar i difondre una obra que s'ha convertit en parada obligada en les rutes d'art de carrer valencià”. “La pròpia ciutadania va organitzar una campanya per a trobar un espai públic per a esta imatge de David Bowie, i es pot dir que Bowie ja té el seu espai permanent a València”, afig Teruel.
El grafiti s'exhibix des en la secció ‘Ciutat’ de l'exposició ‘No és fàcil ser valencià/valenciana’ de L’ETNO. El director del museu, Joan Seguí, assenyala que la instal·lació de l'obra “contribuïx a mantindre la nostra exposició viva i en constant renovació. Les mostres permanents expliquen els museus d'una forma estable, però també funcionen com a contenidors de noves propostes que enriquixen i actualitzen la mostra”. En este sentit, tant el ‘Bowie’ com el seu creador, Jesús Arrúe, “estan directament relacionats amb el fenomen urbà i amb la nostra exposició, en la qual s'exhibixen grafitis creats per La Nena Guapa, David Limón o Toni Espinar. Els murs de la ciutat són espais informals de creació que interessen a L’ETNO perquè ajuden a explicar la societat tradicional en clau d'actualitat”.
Fan de Bowie
El trasllat de la peça a L’ETNO, millor museu europeu de 2023, “representa una fita cultural que concilia l'expressió artística urbana amb la identitat i les tradicions valencianes”, destaca el propi artista, Jesús Arrúe, qui es declara “el fan número u de David Bowie, que al costat de Madonna han sigut grans fonts d'inspiració de la meua carrera artística, es podria dir que les meues muses”.
El graï¬ti és una pintura ï¬gurativa de caràcter expressionista, a l'estil de l'artista, intervinguda amb una tècnica cuidada emprant pintura i acrílics. En paraules de l'artista, “és un homenatge a la música dels huitanta, al que era el barri del Carmen abans, on hi havia una mescla de tribus urbanes en plena efervescència: els punks, els hippies i els mods. És un tribut al meu barri i en general a la música, que per a mi representa Bowie".
El trasllat no sols ha suposat un canvi d'ubicació, sinó també un complex operatiu donada la fragilitat de l'obra i el seu valor artístic. Un equip especialitzat en la manipulació i conservació de peces de gran format s'ha encarregat del treball, que s'ha prolongat durant tot el matí fins a la instal·lació definitiva en la seu de L’ETNO, els responsables del qual agraïxen al Museu de Prehistòria, també de la Diputació, la seua col·laboració en la mudança i el muntatge.