L'escassetat de matèries primeres, entre els motius de l'alentiment del comerç exterior valencià
La Cambra de Comerç de València assenyala que la festivitat del Ramadà, l'augment dels nolis de transport marítim i el calendari festiu a la Xina han influït en la comercialització internacional
Un dels protagonistes de la progressiva recuperació de l'activitat econòmica valenciana en la segona meitat de 2020 i primers mesos de 2021 són les exportacions. Si bé el mercat europeu ha sigut el que millor s'ha comportat, també els mercats extra-UE (als quals es dirigeix el 40% de les exportacions valencianes) han registrat una senda de reactivació, encara que de forma més moderada.
Les dades de certificats d'origen expedits per la Cambra de València a tercers països mostren aquesta recuperació en els últims mesos de 2020. El nombre de certificats emesos al març i abril de 2021 superen els registrats en els mateixos mesos de 2020, data d'inici de la pandèmia i de confinament total a Espanya.
No obstant això, les xifres aconseguides es mantenen encara per davall dels nivells de 2019 (-11%).
Factors que influeixen en l'evolució de les exportacions extra-UE
Varis són els factors –de diversa naturalesa- que s'han conjugat en els últims mesos, i que estan incidint amb major força en l'evolució de les exportacions, especialment el mes d'abril de 2021, impedint un major ritme de creixement:
- La festivitat del Ramadan (12 d'abril al 12 de maig en 2021) redueix el ritme d'activitat en les societats musulmanes. Sis dels set primers països per als quals s'emeten certificats d'origen són de majoria musulmana (l'Aràbia Saudita, Unió dels Emirats Àrabs, Qatar, Algèria, Turquia i Egipte) i absorbeixen el 40% del total de certificats d'origen. Destaca la notable reculada respecte als nivells de 2019 del nombre de certificats per a l'Aràbia Saudita (-42%), EAU ( -61%) o Qatar (-38%).
L'excepció la protagonitzen Turquia i Egipte, que registren importants augments, no sols respecte a abril de 2020 sinó també respecte al mateix mes de 2019 (173% i 32% respectivament). En el cas d'Algèria, el nombre de certificats s'acosta als nivells d'abril de 2019. - El calendari de festius d'un de les principals destinacions, com és la Xina, entre els quals cal ressaltar l'any nou xinès (que no coincideix amb l'europeu, i es va celebrar al febrer), i la festivitats del dia del treball, que suposa 5 dies festius (de l'1 al 5 de maig)
- L'espectacular augment dels nolis de transport marítim (Índex VCFI) en els últims mesos, especialment amb Àsia, degut fonamentalment a l'augment del preu del petroli –i en conseqüència del combustible-, la congestió en les principals rutes de l'Est i Oest, l'escassetat de contenidors buits i la previsió d'una demanda de càrrega forta de trànsit marítim davant el creixement de la demanda per part de la Xina i d'altres països del Sud-est Asiàtic. En conseqüència, les exportacions a la Xina i el Sud-est Asiàtic s'han vist alentides per les festivitats i també per l'encariment dels nolis i la falta de disponibilitat de contenidors. El mes d'abril, el nombre de certificats d'origen amb destinació a la Xina ha retrocedit un 62% respecte al mateix mes de 2019, i un 24% respecte a abril de 2020.
- Finalment, l'escassetat de matèries primeres i el notable increment dels seus preus des de finals de 2020 està afectant el ritme de producció d'algunes empreses, generant majors incerteses i retardant la presa de decisions sobre l'estratègia de producció i comercialització.