VALENCIA | ECONOMIA I NEGOCI

L'EMT arranca el procés per a aplicar un ERTO als seus treballadors

ELPERIODIC.COM - 02/04/2020

Es calcula que les pèrdues aconseguiran a l'abril els tres milions d'euros després del descens de viatgers en un 90%

Tres milions d'euros. És l'impacte econòmic que la crisi del coronavirus tindrà en l'EMT de València, tal com ha calculat l'empresa pública i que ha arrancat el procés d'un ERTO que afectarà els treballadors. Els viatgers s'han reduït en més d'un 90% i la plantilla en un 45%. La situació extrema que viu l'empresa ha obligat a prendre decisions dràstiques i a convertir en l'EMT en la primera empresa pública de la Comunitat a sol·licitar un ERTO per la crisi del coronavirus.

Així, el Govern municipal ha demanat aquest dijous a l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València a iniciar formalment negociacions amb tots els sindicats amb representació en l'empresa per a acordar un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que permeta fer front a la caiguda de viatgers de més del 90% a causa de les limitacions de moviment durant l'estat d'alarma.

Aquest matí s'ha reunit la Comissió de Seguiment de la COVID-19, amb la presència de l'alcalde Joan Ribó, la vicealcaldessa Sandra Gómez i el vicealcalde Sergi Campillo, així com el regidor d'Hisenda Ramon Vilar, el delegat de Mobilitat Sostenible Giuseppe Grezzi i la delegada de Transparència i Govern Obert, Elisa Valía, els dos últims president i vicepresidenta respectivament de l'Empresa Municipal de Transports (EMT).

Tal com ha informat l'Ajuntament en un comunicat, després de la predisposició dels representants sindicals a estudiar i negociar un ERTO, la Comissió de Seguiment de la COVID-19 ha apel·lat “a la responsabilitat de totes les parts per a trobar una solució conjunta que permeta reduir l'impacte econòmic de la crisi sanitària i garantir el futur de l'empresa, la seguretat i la salut de tota la plantilla”.

Des del passat 23 de març, la direcció i el Comité d'Empresa d'EMT han mantingut constants reunions per a analitzar la situació actual i treballar conjuntament en diferents mesures que permeteren fer front a la crisi sense perjudicar les condicions de la plantilla ni els llocs de treball. Amb l'estat d'alarma decretat pel govern central, l'EMT s'ha vist obligada a reduir el seu servei en un 45% -respecte a un dia laborable- i adaptar la seua oferta a la d'un diumenge o dia festiu.

Tenint en compte la reducció del servei i la caiguda de la demanda, a l'abril l'impacte de la crisi sanitària i les mesures de confinament serà d'uns tres milions d'euros, segons les projeccions realitzades per l'empresa municipal.

En altres ciutats espanyoles com Sevilla, Màlaga o Valladolid ja s'han anunciat mesures similars en les pròpies empreses municipals de transport.

Mesures de protecció

Tal com els va comptar elperiodic.com, des de l'inici d'aquesta crisi sanitària s'han posat en marxa diferents mesures per a continuar oferint un servei essencial “assegurant la protecció de la salut i seguretat dels seus treballadors i de tot el passatge”.

Entre aquestes accions es troba la instal·lació de mampares de plàstic per a aïllar l'habitacle del conductor respecte de la resta del vehicle o la prohibició de l'accés dels passatgers per la porta davantera per a evitar el contacte personal. També s'ha limitat el nombre de places en els autobusos per a evitar problemes de capacitat o afluència, seguint les indicacions del Reial decret del Govern espanyol.