VALENCIA | SOCIETAT

Lambda continua exigint una llei trans estatal que reconega els drets de les persones trans

ELPERIODIC.COM - 30/03/2022

Del balcó de l'Ajuntament penjarà una pancarta pel Dia de la visibilitat trans amb el lema «Els drets trans són drets humans. Llei trans estatal ja!»

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, continua treballant perquè les persones trans «tinguem els mateixos drets que la resta de la societat» sense qüestionar constantment la realitat que viuen aquestes persones. Les lleis trans –valenciana i estatal– només són el primer pas «perquè les persones trans puguem tindre l'espai que ens correspon per dret propi en un estat democràtic», afirma Airto Granell, un dels coordinadors del Grup d'Assessorament en Temes Trans de Lambda.

El segon pas és l'aplicació de mesures concretes, especialment en àrees com la sanitat, l'educació i el treball. Encara que la transsexualitat ja no és considerada una malaltia per l'OMS des de 2018, les persones trans continuen sent «medicalitzades i tutelades per una societat cisheteronormativa», expliquen.

En l'àmbit educatiu, les persones trans compten amb una alta taxa d'abandó escolar per les situacions d'assetjament i discriminació que pateixen, i que «en alguns casos acaben desgraciadament en suïcidi com a eixida per a acabar amb el seu sofriment», explica el coordinador del GATT, «encara que cal recordar-los que compten amb suport en les entitats LGTB+».

L'abandó primerenc dels estudis té com a conseqüència una menor preparació i, per tant, accés a ocupacions de baixa qualificació, quan «tenim dret a arribar als nivells del sistema educatiu que vulguem en equitat d'oportunitats amb les persones cisgènere», afirma.

A més, fins i tot amb estudis superiors, els resulta difícil demostrar la seua qualificació si es va fer conforme al sexe assignat, per la qual cosa algunes persones prefereixen accedir a ocupacions de menor qualificació o invisibilitzar-se en l'accés a l'ocupació. Tampoc es respecten els permisos mèdics que aquestes persones necessiten durant la seua transició.

La xifra d'atur entre les persones trans es situa al voltant del 80% a Espanya, segons càlculs basats en les atencions a aquestes persones que fan els col·lectius LGTB+. És necessària l'aplicació d'un pla de xoc per a l'ocupació, que incentive la contractació de persones trans, i l'aplicació de plans de diversitat i sensibilització en les empreses.

Afirmen des de Lambda que només l'aprovació d'una llei trans estatal pot garantir la igualtat de condicions per a totes les persones trans residents en l'Estat espanyol, també en la Comunitat Valenciana en tots aquells aspectes regulats per lleis nacionals com el DNI o els títols universitaris. Recorden també que aquesta llei hauria de garantir també la protecció a les persones migrants.

Igualtat real

Finalment, «perquè la igualtat legal es transforme en igualtat real és imprescindible el suport de la majoria social i el respecte de tota la societat», apunta Airto Granell.Per això, han llançat en les xarxes de Lambda una campanya contra la transfòbia i els prejudicis que es tenen sobre les persones trans.

Missatges com “Soc trans, i què passa si se'm nota?” o “Els meus genitals no em defineixen (i no són de la teua incumbència)” tracten de respondre a les preguntes inadequades i els judicis als quals constantment es veuen sotmeses les persones trans. I s'obrin a ser més conegudes perquè, estan convençudes, que gran part de l'odi ve del desconeixement. Per això, també diuen: “Si pensem diferent, per què no dialoguem?”.

En aquest sentit, l'augment de les agressions, asseguren des de Lambda, és conseqüència directa dels discursos d'odi institucionalitzats que es dirigeixen contra les persones trans binàries i no binàries, que després es reprodueixen a títol particular al carrer i en xarxes socials.

Altra proposta que fa el col·lectiu LGTB+ és oferir formació específica sobre les realitats trans al funcionariat de les Administracions Públiques, especialment als qui es dediquen a l'atenció directa. «És essencial la implicació de les institucions en qüestions bàsiques com la discriminació, l'assetjament escolar, les violències masclistes, i l'exclusió social, educativa, laboral i institucional de les persones trans», insisteixen, «per a equiparar els nostres drets amb els de la resta de la ciutadania».

Acte a l'Ajuntament
Demà, 31 de març, a les 19:00 h, Lambda ha convocat una concentració a la porta de l'Ajuntament de València, en la qual comptarem amb la presència de la regidora d'igualtat de l'Ajuntament de València, Lucía Beamud, i, a continuació, es farà lectura del Manifest del Dia de la visibilitat trans 2022.

MÉS FOTOS