VALENCIA | MEDI AMBIENT

L'alcaldessa destaca que l'Ajuntament ha mobilitzat 13M€ en innovació i ha impulsat un creixement del 50% de startups

ELPERIODIC.COM - 24/09/2024

María José Catalá participa en el fòrum Greencities & S-Moving, Urban Intelligence and Smart Mobility, on València és la ciutat convidada per liderar polítiques públiques innovadores i sostenibles com a Capital Verda Europea i Ciutat Mision de la UE

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha participat este dimarts en la inauguració del fòrum Greencities & S-Moving, Urban Intelligence and Smart Mobility, una de les principals trobades a Espanya que connecta els actors públics i els privats amb l'objectiu d'impulsar una transformació urbana i mobilitat intel·ligents, centrades en la ciutadania, i amb la sostenibilitat com a eix principal.

Enguany València és la ciutat convidada de la trobada, pel seu lideratge en polítiques públiques innovadores i sostenibles com a Capital Verda Europea 2024 i Ciutat Mission de la Unió Europea. Durant la jornada, l'alcaldessa ha participat en la inauguració del fòrum i en el panell temàtic titulat “La innovació a les ciutats: mesurar per a avançar”, que ha estat moderat per Cristina Garmendia, presidenta de COTEC (Fundació per a la Innovació Tecnològica), i en el qual ha participat junt amb l'alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre, i l'alcalde de Sant Sebastià, Eneko Goia.

Durant la seua intervenció, l'alcaldessa Catalá ha subratllat que “la València innovadora i emprenedora ha tornat”. “L'estratègia d'innovació que hem posat en marxa està funcionant: en els sis primers mesos d'enguany, l'ecosistema emprenedor i innovador de València ha experimentat un creixement del 50%, tant en la creació de companyies com en la inversió de startups valencianes respecte al primer semestre de l’any passat”, ha assegurat. “Pràcticament s'han superat ja les xifres aconseguides en 2023”, ha afegit.

Catalá ha continuat l’ exposició i ha subratllat que “l'Ajuntament s'ha convertit en un veritable aliat de l'ecosistema emprenedor, gràcies a l'estratègia València Innovation Capital que hem posat en marxa i que ha mobilitzat més de 13 milions d'euros en 6 mesos en l'ecosistema emprenedor”, ha afegit. “Som un soci fiable que proporciona els instruments i les condicions favorables perquè la iniciativa empresarial i innovadora puga tindre èxit”, ha subratllat l'alcaldessa, qui ha recordat que València és la primera ciutat espanyola a tindre una ordenança de Sandbox Urbà, que permet als emprenedors testar els projectes en els espais públics.

“Ens creiem i apostem per l'ecosistema i, per això, València tornarà a formar part de COTEC després d'anys d'apagament”, ha anunciat l'alcaldessa de València. Tal com ha recordat, COTEC és una organització privada sense ànim de lucre, la missió de la qual és promoure la innovació com a motor de desenvolupament econòmic i social. L'entitat compta amb prop de 100 membres, entre empreses privades i administracions dels àmbits regional i local, i el SM Rei Felip és el president d'Honor.

València treballarà amb la Comissió Europea en un projecte de simulació de reconstrucció d'Ucraïna

Durant la seua intervenció en el fòrum, l'alcaldessa de València ha subratllat que la nostra ciutat ha sigut triada per la Comissió Europea per a albergar dos dels huit consorcis europeus: “València ha despertat l'interés i la confiança de grans empreses i de la Comissió Europea. Som l'única ciutat espanyola que és seu de dos dels huit consorcis digitals de la Unió Europea”, ha destacat.

Es tracta del Consorci per a la Investigació i Lluita contra el Càncer, i del Consorci Bessons Digitals, on participen huit països. A través d'este últim, l'Ajuntament preveu desenvolupament un projecte impulsat per la Comissió Europea que permetrà realitzar una simulació de la reconstrucció d'Ucraïna després de la guerra. “Este consorci permetrà crear un model digital de ciutat en el qual testar les polítiques públiques i les solucions urbanes innovadores en un entorn virtual, abans de la implementació real”, ha explicat l'alcaldessa.

Aposta pel transport públic sostenible i eficient

Durant la seua intervenció, María José Catalá ha destacat les mesures que València ha posat en marxa l'any de la Capitalitat Verda Europea: “Hem posat en marxa projectes amb els quals guanyarem més 350.000 metres quadrats, l'equivalent a 35 camps de futbol. Amb un repte: aconseguir els 10 metres quadrats de zona verda per habitant. I estem finalitzant la major planta solar de sòl urbà amb 6.600 plaques solars que serviran per a estalviar cost energètic dels edificis municipals i ajudar 800 famílies vulnerables”, ha explicat.

Catalá ha posat l'èmfasi en “l’aposta inequívoca i històrica” per un transport públic eficient i sostenible, i ha avançat que en 2028 “el 93% del transport públic de l'EMT serà elèctric i híbrid, la qual cosa evitarà l'emissió de 9.000 tones de COâ‚‚ a l'any”. Tal com ha avançat, el consistori dedicarà un import de 172 milions d'euros per a fer-ho possible.

Com a ciutat convidada, l'ecosistema smart valencià ha tingut l'oportunitat de mostrar en este fòrum un model referent en l'àmbit de la gestió urbana intel·ligent i sostenible mitjançant la participació destacada en diferents espais de l'esdeveniment. La trobada ha reunit experts i representants d'empreses i entitats de diferents ciutats i països per a compartir, analitzar i mostrar les principals tendències de l'aplicació de la innovació en la gestió urbana i la mobilitat a nivell global, amb la sostenibilitat com a eix transversal del programa.

MÉS FOTOS