L'alcalde Joan Ribó exposa el Pla Estratègic València 2030 al 'Consell de la Ciutat‘
L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat per la regidora de Participació i Acció Veïnal, Elisa Valía, ha presidit esta vesprada en l'Hemicicle la sessió del Consell Social de la Ciutat en la qual ha presentat a les entitats representades en este òrgan ciutadà l'Estratègia Urbana València 2030. «Este Pla es configura amb grans reptes globals com són la sostenibilitat i fer front a l'emergència climàtica, així com l'equitat social i la reducció de les desigualtats, una visió metropolitana i projectes de barri des d'una perspectiva de conjunt».
Joan Ribó ha detallat, com ja va fer davant els mitjans de comunicació, els aspectes més significatius de «una estratègia que, mitjançant el procés participatiu més intens de la història d'este Ajuntament, configurarà el model de ciutat per a la dècada vinent», tenint com a nord i referent els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU i l'Agenda Urbana. Este Pla «es configura amb grans reptes globals com són la sostenibilitat i fer front a l'emergència climàtica, així com l'equitat social i la reducció de les desigualtats, una visió metropolitana i projectes de barri des d'una perspectiva de conjunt», ha dit Ribó.
El Pla Estratègic València 2030 es concep des del Govern del Rialto «com una mirada a llarg termini per a construir la València que volem durant la dècada 2020-2030, a través d'una actuació transversal com a ciutat que siga punt de partida per a continuar a partir de 2’030». L'alcalde ha ressaltat la implicació de «tots els barris, tots els actors socials: govern, oposició, entitats cíviques, universitats, grups econòmics, etc., des de la cerca del major consens possible i una visió metropolitana en la dinàmica per la posada en marxa i la planificació de l'estratègia».
L'objectiu –ha apuntat l'alcalde- passa per convertir la ciutat de València en «un espai plural i obert, i de lluita contra l'emergència climàtica». La redacció completa d'este Pla Estratègic estarà conclosa en 2022, encara que el «repte» es dóna per iniciat «amb processos participatius i projectes de barri o a través de l'acció que estan duent a terme entitats cíviques, empresarials o universitàries per a repensar la ciutat».
Ribó ha explicat aspectes fonamentals d'eixa estratègia de ciutat que passa per fer un ús racional del sòl, conservar-lo i protegir-lo; abordar l'ordenació completa de la façana litoral; evitar la dispersió urbana i revitalitzar la ciutat existent. «Cal apostar per la ciutat consolidada, omplint els solars que hui encara queden en els barris».
GESTIÓ SOSTENIBLE, FOMENT DE LA COHESIÓ I ECONOMIA CIRCULAR
L’alcalde ha destacat altres elements importants de l'Estratègia Urbana València 2030, que té a veure amb l’aprofundiment en la política d'accés a l'habitatge a un preu assequible, la protecció de l'horta periurbana; la prevenció i reducció dels efectes de canvi climàtic, la millorant de la resiliència de la mobilitat sostenible a través del transport públic o les polítiques públiques per a evitar la contaminació de l'aire». L'Estratègia inclou igualment «una gestió sostenible dels recursos i afavorir l'economia circular, així com l'aposta per l'alimentació sostenible, el cooperativisme, i el comerç de proximitat».
El foment de la cohesió social és una altra qüestió prioritària en esta iniciativa de futur per a València, «amb nous drets socials garantits, ordenances fiscals en clau d'equitat, polítiques locals de foment de l'ocupació, la innovació, i l'emprenedoria, algunes d'elles focalitzades especialment cap a sectors de població com als joves, les persones majors de 55 anys o els aturats de llarga duració».
L'alcalde Joan Ribó ha ressaltat davant els membres del Consell Social que «la transversalitat ha de presidir esta reflexió de ciutat, i les propostes han d'arribar a tots els barris i tots els actors socials, i s'han d'adoptar amb el major consens». També ha informat de la metodologia per a elaborar l'estratègia amb grups de treball formats per tècnics, experts, ciutadania i entitats, coordinats per un equip tècnic proposat per l'Ajuntament que estarà liderat per una Oficina específica d'Estratègies Urbanes i Agenda Sostenible, que comptarà amb totes les àrees de govern i estarà connectat amb el Consell Social de la Ciutat. «Mitjançant el procés participatiu més intens de la història d'este Ajuntament, es configurarà el model de ciutat per a la dècada vinent i es projectarà la València que vol i necessita la ciutadania per a la dècada vinent».