L’alcalde destaca el suport a la innovació com una de les claus de l'impuls econòmic de València
Joan Ribó ha participat hui en la 6a Trobada de les Ciutats per la Innovació, que forma part de la Xarxa Innpulso Emprende del Ministeri d'Innovació, i que s'ha dut a terme en la Marina
València és una de les ciutats amb major número de startups per càpita del nostre país, amb un ecosistema emprenedor dinàmic i innovador, especialment en el camp de les noves tecnologies big data, machine learning, intel·ligència artificial o comerç electrònic. A més, al voltant del 40% de la startups valencianes estan fundades per dones. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha posat hui en valor el suport que la ciutat de València presta a les iniciatives d'innovació i emprenedoria, en el marc de la 6a Trobada de les Ciutats per la Innovació, de la Xarxa Innpulso Emprende, que se celebra a la nostra ciutat, i en el qual ha participat. Ribó ha assenyalat que este suport a la innovació per part de les administracions “està permetent a València tindre un fort impuls en matèria econòmica, de creació d'ocupació i de creació d'empreses”.
De fet, ha recordat Ribó, “en este moment tenim la millor dada d'ús dels últims 14 anys, amb un descens interanual d'un 19% des de setembre de 2021 a setembre de 2022. Tot això gràcies a una potent creació d'empreses, la diversificació sectorial i l'aposta decidida cap a sectors econòmics innovadors, com la digitalització, el turisme intel·ligent, les polítiques verdes, les energies alternatives i el disseny”.
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha participat este divendres, acompanyat pel regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, en l'obertura institucional de la 6a Trobada 2022 de les Ciutats per la Innovació que formen part de la Xarxa Innpulso Emprende, com a missió europea “Ciutats Intel·ligents i climàticament neutres”. Es tracta de la convocatòria més representativa de la Xarxa Innpulso, l'objectiu principal de la qual és facilitar la trobada entre responsables municipals i el teixit emprenedor, i premiar les iniciatives més innovadores dels diferents municipis. La jornada ha tingut lloc en l'edifici Veles e Vents, en la Marina de València, i ha comptat amb la participació de la secretària general d'Innovació del Ministeri de Ciències i Innovació, Teresa Riesgo; i els copresidents de la Xarxa Innpulso, Carles Ruiz i Juan Carlos Abascal.
Innpulso Emprende és una convocatòria que reunix anualment alcaldes i alcaldesses de les ciutats de la Xarxa Innpulso amb les pimes, micropimes i startups més innovadores seleccionades per cadascuna de les ciutats. A més, en esta ocasió es premiaran els projectes més innovadors en l'àmbit de la innovació social i en l'àmbit de la innovació tecnològica.
En semblants termes s'ha manifestat el regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, qui ha expressat l’orgull per acollir esta trobada, “que ens situa en el punt de mira d'altres ciutats, i ens encoratja a continuar treballant per a ser una ciutat més sostenible, més compartida i més emprenedora. I més en un any com este, en què som semifinalistes per a ser Capital Europea de la Innovació, i finalistes a Capital Verda Europea”.
València Ciutat Mission
València, ha subratllat l'alcalde, és una Ciutat Mission, des de la premissa que el lideratge en matèria d'innovació ha de vindre d’allò que és públic. “Pensem que el paper de l'administració pública no és merament el de facilitar l'activitat econòmica privada, sinó que, d'acord amb els postulats de l'economista Mariana Mazzucato, l'administració pública ha de marcar una direcció a la innovació que aporte valor públic a les activitats innovadores dels diferents agents, públics, privats, acadèmics o socials”, ha assenyalat Ribó.
“I això és el que hem fet amb la Missió Climàtica València 2030, que forma part de la nostra estratègia de ciutat, i que pretén alinear la innovació que es realitza a València amb un dels reptes crucials que afrontem en l'actualitat: com enfrontar el canvi climàtic sense deixar ningú arrere”. De fet, ja són més de 150 les organitzacions ambaixadores de la missió, que representen més de 4.000 empreses i 8.000 professionals. L'objectiu consistix en el fet que els diferents actors impulsen, des del seu àmbit d'activitat concreta, la innovació orientada a la missió, per exemple en el comerç, els mercats, la logística, la mobilitat o la rehabilitació.
Tot això ha fet de València una ciutat verda i innovadora, com reflectix la nostra candidatura a Capital Europea de la Innovació 2022 i a Capital Verda Europea 2024. “Per a nosaltres –ha subratllat l'alcalde- estes dos qüestions estan necessàriament entrellaçades; desenvolupar un model de ciutat verda i climàticament neutre és un repte d'una extraordinària ambició i complexitat, i precisament per això és essencial incorporar la perspectiva de la innovació”. “El repte en l'actual context d'emergència climàtica és accelerar les transformacions per a l'adaptació i la mitigació climàtica”, ha conclòs l'alcalde, “perquè per a nosaltres la innovació és un viatge col·lectiu més que una destinació individual”.