L’alcalde aposta per “una gran aliança de ciutat” per lluitar contra el canvi climàtic
Ribó destaca “espais de diàleg per repensar la ciutat que volem”, com el Fòrum Urbà, que conclou demà amb la participació de Mariana Mezzucato
L’estratègia de València per ser ciutat climàticament neutra en 2030 passa pel “treball conjunt” del sector públic, privat, acadèmic, la societat civil i els mitjans de comunicació. L’alcalde, Joan Ribó, ha manifestat que “la clau és que tots siguen part”, durant l’esmorzar informatiu organitzat este dilluns per València Extra, en col·laboració amb À Punt. Ribó ha destacat l’Aliança per la Missió impulsada per l’Ajuntament, que ja suma representants de més de 3.000 empreses i 700 professionals. També ha posat en valor “espais plurals i de diàleg per repensar conjuntament la ciutat que volem”, com ara el Fòrum Urbà, que conclou demà amb la intervenció de l’economista Mariana Mezzucato, artífex de la innovació per missions.
L’alcalde ha participat este matí en la trobada junt amb la vicerectora de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de València, Débora Domingo; el responsable de Sostenibilitat de Consum, Elías Amo, i la presidenta de l’associació de veïns de Castellar-L’Oliveral i impulsora de la primera comunitat energètica local d’este poble del sud, Empar Puchades. En l’encontre, moderat pel director de València Extra, Alejandro Ladrón, s’ha tractat el projecte de descarbonització de la ciutat en 2030. València és una de les cent urbs seleccionades per la Comissió Europea per assolir esta meta d’ací a huit anys, al costat de capitals com ara Amsterdam, Copenhage, Helsinki, Munic o Atenes.
Per a este “projecte de ciutat per a la pròxima generació”, Joan Ribó ha insistit en “la implicació de totes les parts”. En eixe sentit, s’ha referit al centenar d’entitats ambaixadores (empreses, institucions i organitzacions de diversa índole) que a dia de hui estan adherides a l’Aliança per la Missió. Així mateix, ha mencionat el contracte climàtic que el consistori signarà amb el govern de l’Estat i la Generalitat, que definirà un pla de finançament i d’accions, amb l’acompanyament de la Comissió Europea.
D’altra banda, ha posat de relleu “la importància del procés de diàleg per repensar col·lectivament la nostra ciutat des de totes les vessants: mobilitat, ciutat verda o vivenda, per exemple”, i n’ha assenyalat el Fòrum Urbà València 2030 com un exemple. Este esdeveniment ha tingut lloc durant el mes de maig a través de 20 actes localitzats en diversos llocs de la ciutat, amb uns 55 ponents, 18 periodistes moderant les discussions i els debats, i “una bona afluència de públic, sempre tenint com a referent transversal la missió climàtica de la ciutat”.
Demà el Fòrum Urbà conclou amb la participació de l’economista Mariana Mazzucato, “la referència fonamental per a la concepció d’una innovació orientada a missions”, en paraules de l’alcalde, “i que ens ha ajudat a desenvolupar tot el plantejament que estem desplegant a la ciutat”. Ribó subratllat algunes accions en marxa, “que es multiplicaran amb la missió”. Entre elles, la rehabilitació de 700 vivendes als barris de Tres Forques i Campanar, la creació de comunitats energètiques, els avanços en mobilitat sostenible, la renaturalització de la ciutat, l’impuls de l’alimentació de proximitat o el mesurament de la petjada hídrica i de carboni que genera el turisme.
Com a beneficis de la transició energètica, el màxim responsable municipal ha recordat la generació d’ocupació verda i qualificada, aire més net, menor contaminació, més espais verds i menys illes de calor o vivendes eficients i millor aïllades.
Missions València 2030
L’Ajuntament, a través de l’Estratègia Urbana València 2030, ha definit la primera missió del programa Missions València 2030: la Missió Climàtica València 2030. A través de la Missió Climàtica, València forma part de les cent ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat per ser climàticament neutres abans de 2030 i que es convertiran en pols d’innovació en la transició verda europea per assolir l’objectiu de la descarbonització en 2050.
Per a això, València impulsa les transformacions necessàries per ser una ciutat més sostenible, saludable, compartida, creativa, pròspera i emprenedora. Este propòsit s’emmarca en la necessitat d’avançar en els compromisos i metes establits pels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i l’Agenda Urbana Espanyola. En este pla, constituïx un element fonamental la incorporació del vector de la ciència, la investigació i la innovació, així com la implicació del sector privat, el sector públic, les universitats, la societat civil i la ciutadania.