L'alcalde advoca per una societat més equitativa, “amb una política fiscal que blinde el sistema de benestar”
ELPERIODIC.COM - 22/04/2021Joan Ribó ha participat per videoconferència en el seminari internacional “Reptes globals de la justícia fiscal”
Una societat més equitativa i cohesionada, i una política fiscal que blinde el sistema de benestar i evite que les crisis la paguen els de sempre: les famílies humils i treballadores”. Estes han sigut les tesis que ha defensat l'alcalde de València, Joan Ribó en el seminari internacional “Reptes globals de la justícia fiscal”, organitzat amb l'objectiu de “recompondre un món devastat pel coronavirus a través de polítiques fiscals justes”.
L'alcalde Joan Ribó ha participat, per videoconferència, en esta jornada, impulsada per Oxfam Intermón, amb la col·laboració de la Campanya per una Justícia Fiscal i el cofinançament de l'Ajuntament de València. Concretament ha sigut l'encarregat de l'obertura de la sessió, que ha començat a les 17.30 hores amb la proposta “d'aportar idees per a afrontar la crisi des de la fiscalitat”.
En la seua intervenció, ha reclamat “el finançament de les polítiques públiques i la inversió en recursos bàsics, com la sanitat, l'educació i els altres servicis socials, que garantisquen una vida digna i plena per a totes les persones”. Així mateix, ha sol·licitat que en una situació de crisi “col·laboren aquells que més tenen, els poderosos, les rendes altes, els bancs que tenen milers de pisos buits, i les grans multinacionals que fins i tot guanyen diners amb la crisi”.
El primer edil ha assegurat que “la justícia fiscal és una característica fonamental d'un estat modern, desenvolupat, europeu i socialdemòcrata”. “El contrari és l'augment de la desigualtat que retalla les oportunitats de desenvolupament de milions de persones a tot el món. Una situació que és dramàtica en un context de crisi com el que estem vivint ara fruit de la covid-19”, ha afegit.
Ribó també ha manifestat que “esta pandèmia ha deixat al descobert les perversions d'un sistema injust en el qual la càrrega impositiva més pesada la continuen portant els contribuents amb menors ingressos”, i ha reivindicat la inversió pública “per a enfortir un sistema de sanitat exhaust i teixir una xarxa de servicis socials que protegisca i sostinga a les persones, especialment a les més vulnerables”.
En parlar del “finançament imprescindible dels plans de rescat i de reconstrucció que ens han d'ajudar a superar els efectes d'esta crisi sanitària, social i econòmica”, l'alcalde ha explicat que “per a això els governs han de reorganitzar les seues fonts d'ingressos, i d'esta manera avançar en la senda de la justícia fiscal, i considerar “una progressivitat que contribuïsca a redistribuir els recursos i a conformar societats més equitatives i cohesionades”.
L'alcalde s'ha detingut en el cas d'Espanya, “que si tinguera el mateix percentatge de fiscalitat que la resta de països de la UE, disposaria d'uns recursos que en estos moments no podem tindre per a destinar a hospitals i centres de salut, contractació de personal sanitari, investigació, ajudes a autònoms, pimes i treballadors, etc...”
També ha subratllat la importància de lluitar contra els paradisos fiscals i l'elusió d'impostos “que causa un greu perjudici en la capacitat de finançament dels organismes públics i agreuja les desigualtats”. “Per això, és fonamental incentivar canvis legals i el compromís de les administracions i les empreses per a introduir polítiques de responsabilitat fiscal que excloguen la seua utilització”, ha ressaltat després de recordar que en el seu anterior mandat a València es va impulsar la declaració de la ciutat com a Zona Lliure de Paradisos Fiscals.
AVANÇOS LOCALS PER UNA JUSTÍCIA SOCIAL
“En este sentit, i en l'àmbit de les nostres competències, ens vam comprometre des de l'Ajuntament a impedir, dins de la legalitat vigent, la contractació amb empreses de qualsevol tipus que vulneren la normativa fiscal, en particular amb aquelles que s'emparen en paradisos fiscals”. “Estes clàusules de responsabilitat social són un avanç local”, ha afirmat després de reivindicar “un canvi global en la política fiscal que garantisca la justícia social”:
Joan Ribó ha compartit reflexions amb els candidats al Premi Nobel de la Paz 2021, el president de Global Alliance for Tax Justice, Dereje Alemayehu, i el periodista, Will Fitzgibbon; i amb el polític argentí Carlos Heller, qui s’ha fet ressò de l’experiència del seu país que compta amb una llei perquè les grans fortunes contribuïssen d’una forma solidària i extraordinària per pal·liar els efectes de la pandèmia.
En el transcurs de la jornada també s'han compartit altres avanços i propostes posades en marxa en altres llocs, així com els desafiaments de la justícia fiscal en un context de crisi en el qual cobren rellevància els ingressos públics, els fons per a la recuperació, la perspectiva feminista i l'economia digital.