L'Ajuntament de València i els veïns del Tram IX del Jardí del Túria signen un acord de mediació “històric” a Espanya
Beamud: “Per primera vegada un ajuntament gran com és el de València arriba a un acord tan important com este. És un exemple per a altres ajuntaments”
La regidora d'Espai Públic, Lucía Beamud, en representació de l'Ajuntament de València, ha signat este matí amb l'Associació de Veïns del Tram IX del Jardí del Túria el primer acord a Espanya a través d'un procés de mediació en el qual un gran Consistori és una de les parts interessades. Un acte que ha tingut lloc en la Cambra de Comerç de València i en el qual s'ha ratificat el consens en els criteris i requisits d'autorització per a les activitats que se celebren en l'antic llit del riu Túria, concretament entre el pont de l'Exposició i el pont de les Flors. Beamud ha manifestat la seua “satisfacció” per aconseguir un acord al qual “per primera vegada un ajuntament gran com és el de València arriba” i que conforma segons la regidora “un exemple per a altres ajuntaments”.
Beamud ha remarcat la “importància” d'este acord perquè “per primera vegada un ajuntament gran com és el de València arriba a un acord amb les parts amb una filosofia que és la de la pau, perquè totes les parts estiguen satisfetes”. La regidora ha mostrat el seu “agraïment a la Cambra de Comerç, per la seu aposta per la mediació i l'arbitratge, i a l'Associació de Veïns del Tram IX del Jardí del Túria. Estic molt contenta d'haver arribat a un acord tan important per a la ciutat de València i que és un exemple per a altres ajuntaments”.
Un acord amb el qual es pretén “establir un precedent a Espanya” i que l'Ajuntament de València ensenye el camí a altres consistoris. En este sentit, la regidora d'Espai Públic ha posat en valor un acord que conforma “un pas molt significatiu” ja que “no hi ha tradició de mediació en este país”. “La confiança és la clau d'este acord”, ha conclòs Beamud. Per la seua part, la presidenta de l'Associació de Veïns del Tram IX del Jardí del Túria, Rosa Arlandis, ha agraït “l'esforç realitzat per part de l'Ajuntament per haver arribat a esta mediació tan satisfactòria per a totes les parts”. Ara, després de la rúbrica de l'acord amb la signatura de totes les parts implicades, la Cambra de Comerç de València, que ha actuat com a mediador, notificarà al Jutjat perquè es pose fi al recurs judicial.
PROJECTE PILOT A ESPANYA
Cal recordar que este acord ve motivat per l'acte de 9 de setembre de 2019 dictat pel magistrat del Jutjat Contenciós Administratiu número 10 de València, que va disposar acordar la derivació de les parts al mecanisme institucional de la mediació, a conseqüència de la demanda interposada per l'Associació de Veïns del Tram IX a l'Ajuntament de València per les molèsties i sorolls ocasionats per la celebració d'alguns events en el citat tram del llit del riu.
En el marc del projecte pilot desenvolupat per la Cort d'Arbitratge i Mediació de la Cambra de Comerç de València i el Consell General del Poder Judicial juntament amb el Tribunal Superior de la Justícia de la Comunitat Valenciana, per al foment de la Mediació Contenciós Administrativa, la Cambra de Comerç ha dut a terme la mediació entre el consistori valencià i els veïns i les veïnes afectades. La Cort va designar com a mediador a Enrique Llopis, qui ha manifestat que “és un honor haver mediat en el primer acord de tots” al mateix temps que ha subratllat “la predisposició i voluntat de les parts, que han realitzat una col·laboració extraordinària”. “De fet l'Ajuntament de València ha proposat més coses de les que es demanaven en un primer moment”, ha puntualitzat Llopis.
PRINCIPALS ACORDS
La Junta de Govern Local va aprovar fa unes setmanes l'acord que hui Lucía Beamud ha signat en la Cambra de Comerç de València. Entre els principals acords que s'han aconseguit destaquen: la limitació a deu esdeveniments a l'any que puguen celebrar-se en este tram, al marge dels organitzats pel propi consistori; no se superaran els 85 decibels en els esdeveniments; els actes, a excepció de la tradicional fira d'atraccions que coincidix amb l'època estival, no podran durar més de 10 dies; el muntatge i desmuntatge de les instal·lacions no podrà emprendre's abans dels set dies naturals de l'inici previst per a la realització de l'esdeveniment ni prolongar-se més de tres dies naturals de la seua finalització; els organitzadors faran labors de neteja diària així com adoptaran les mesures necessàries per a evitar el botelló; i finalment, pel que fa als horaris estipulats, les activitats finalitzaran a les 23.00 hores de diumenge a dijous, i a les 00.00 hores els divendres, dissabtes i vespra de festius.
A més, només seran objecte d'autorització els actes que tinguen en si mateixos una finalitat artística, cultural, esportiva o tradicional, descartats per complet els que tinguen un caràcter purament comercial.