L’Ajuntament de València signa un conveni per a oferir suport extraescolar a alumnat de famílies vulnerables
El programa Re-força va dirigit a xiquets i xiquetes que, per la pandèmia i la bretxa digital, necessiten ajuda per a seguir el ritme de les classes
L’Ajuntament i la Fundació Iniciativa Social en Educació i Família han signat este dimecres un conveni de col·laboració, sense aportació econòmica municipal, per a portar a terme el projecte “Re-força”, dins del programa d’atenció a la infància “Desperta Somriures”. Es tracta d’una mesura de reforç escolar per a atendre menors en risc d’exclusió social que, després del confinament per la covid i la bretxa digital, necessiten ajuda extraescolar per a poder seguir els objectius curriculars a la mateixa velocitat que la resta d’alumnes. Segons la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, es pretén “evitar així la pobresa crònica a la qual es veuen abocats en moltes ocasions els xiquets i xiquetes dels col·lectius més vulnerables”.
“Com a societat tenim l’obligació de protegir els drets de la infància i com a administració tenim, a més, l’obligació legal de fer-ho, per això és tan necessari este tipus de convenis amb entitats del tercer sector”, ha afirmat Isabel Lozano, qui ha destacat la necessitat “d’atendre amb major implicació aquells barris de la ciutat més vulnerables per a igualar les oportunitats entre les diferents zones”.
L’alumnat participant és derivat pel centre municipal de servicis socials Salvador Allende als barris de Torrefiel, Els Orriols i Fontsanta entre xiquets i xiquetes d’Educació Primària que presenten qualificacions escolars molt baixes i necessiten ajuda extraescolar per a aconseguir l’èxit acadèmic. L’objectiu d’este pla és ampliar, en un futur, l’actuació a altres barris de la ciutat, com ara Sant Marcel·lí.
El personal voluntari i tècnic de la Fundació Iniciativa Social en Educació i Família oferixen a l’alumnat dos sessions setmanals d’hora i mitja de duració, en les quals repassen els coneixements acadèmics del grau escolar corresponent i els ajuden amb dubtes, perquè puguen esmenar el retard que tenen en l’àmbit acadèmic.
Al mateix temps s’intenta dotar estos xiquets i xiquetes d’eines personalitzades per a millorar el rendiment escolar i se’ls educa en els valors de la cultura de l’esforç, l’acceptació de l’error o l’autoestima a través de jocs educatius, acompanyament personal, activitats lúdiques motivadores, tallers de família i repàs acadèmic en períodes vacacionals. Dins d’este programa, per involucrar les famílies en l’educació dels i les menors, es realitzen tallers formatius per als progenitors, festes escolars i escoles d’estiu.
La Fundació Iniciativa Social en Educació i Famílies és una entitat social amb 17 anys de trajectòria la missió de la qual és oferir més oportunitats educatives en situacions de desavantatge. La finalitat del conveni és sumar els recursos de totes dos entitats i afavorir, per tant, la col·laboració publicoprivada en un interés social comú, sense que s’incloga cap aportació econòmica per part de l’Ajuntament de València. Les activitats es realitzaran íntegrament amb mitjans de la fundació.