L’Ajuntament de València reivindica la reforma del finançament per a millorar els servicis municipals
El regidor d'Hisenda defensa la necessitat d'afrontar un canvi de model definitiu que permeta exercir totes les competències amb garanties
El regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha reivindicat una reforma del finançament local que permeta als ajuntaments afrontar una millora de la prestació de tots els servicis municipals. Així ho ha manifestat després d'assistir a les jornades sobre la reforma del finançament local organitzades per la Fundació de Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) i la Fundació Internacional Olof Palme al Senat en les quals també han participat els ajuntaments de Madrid, Barcelona, París, Viena i Lisboa.
En la trobada, tant els responsables municipals com els experts participants, entre ells els que van conformar la comissió del ministeri d'Hisenda per a la reforma del finançament, han coincidit en la necessitat d'abordar un canvi de model que acabe amb l'infrafinançament que pateixen les entitats locals, “una situació que s'ha vist agreujada amb la crisi derivada de la pandèmia”.
El regidor d'Hisenda ha destacat que, “encara que el Govern ha permés que els ajuntaments puguen atendre la urgència provocada per la covid amb l'ús de romanents i el manteniment de les transferències estatals, és necessari donar una solució definitiva al problema de dèficit de finançament local que complisca amb la Constitució Espanyola”.
En este sentit, Sanjuán ha recordat que el Ple de l'Ajuntament estudiarà una moció per “a exigir al Govern que les liquidacions dels lliuraments a compte que s'han efectuat l'any de la pandèmia es retornen progressivament i que les entitats locals tinguen marge i puguen ajudar a l'eixida de la crisi de la covid en 2022 i 2023”.
Sanjuán ha destacat que ara per ara els ajuntaments “no disposen de suficiència financera”, i ha criticat la solució que va proposar l'ex ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, “que els ajuntaments deixaren d'exercir les seues competències”. “No pot ser que la solució al problema d'infrafinançament de les entitats locals siga la de deixar de prestar servicis quan el que es deuria és atendre les necessitats de finançament dels ajuntaments perquè es puguen exercir totes les competències municipals amb garanties. De fet, si s'haguera seguit el criteri de Montoro, els ajuntaments no podríem haver donat ajudes durant la pandèmia”, ha manifestat.
L'edil ha subratllat que en el transcurs de les jornades ha quedat de manifest la diferència de finançament de les ciutats espanyoles amb les seues homòlogues europees. “Així, si València disposara del mateix percentatge de finançament d'altres ciutats europees com, per exemple, Viena, disposaria d'un pressupost set vegades superior a l'actual”. “Esta situació parla que la nostra descentralització està inacabada. Això també és la crisi territorial perquè afecta la igualtat i als drets que els ajuntaments garanteixen millor que cap altra administració”, ha indicat Sanjuán.