VALENCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

L’Ajuntament de València rehabilita la Creu del Terme del Camí Vell de Picassent

ELPERIODIC.COM - 17/06/2022

La Regidoria de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de València ha restaurat la Creu de Terme del Camí Vell de Picassent que delimitava el terme municipal de València del terme municipal de Paiporta. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha visitat hui este enclau per comprovar el resultat de la intervenció, acompanyada de la regidora de Pobles, Lucía Beamud.

La Creu del Terme, que és Bé de Rellevància Local, es troba en un entrant del Camí Vell de Picassent, al Poble de València de Faitanar, a pocs metres de l'entrada a les alqueries noves (del Patriarca) des de la carretera d'Alba, on també s'arriba directament caminant des de l´Ermita de l´Alqueria d´Alba creuant un xicotet pont sobre l'antiga sèquia de Favara. La Creu està dins d’un conjunt de gran valor patrimonial etnològic com és l'Alqueria Alba, el Camí Vell de Picassent, la sèquia de Favara i l'entorn de l'horta protegida.

La Creu no té fitxa individualitzada al catàleg d'elements protegits de l'Ajuntament de València però sí apareix a la fitxa del catàleg del Camí Vell de Picassent “per ser un element vinculat al mateix amb el que forma una unitat”, tal com es descriu la Creu a la pròpia fitxa del Camí.

És una creu sobre un fust, pedestal i escales de pedra. Recolzada sobre un pedestal octogonal i tres escales, s'eleva a una alçada total de cinc metres sobre la rasant. L´actuació s’ha dut a terme per una empresa especialitzada amb sobrada experiència en este tipus de restauracions. La inversió destinada a esta rehabilitaci´p ha sigut de 7.030,10 euros.

La regidora Glòria Tello ha explicat que “s’han aplicat criteris estrictes de conservació, evitant les substitucions o recomposicions i eliminant elements impropis com les reintegracions de morter de ciment fruit de reparacions desafortunades, sobretot als cantons del fust de pedra i a les escales. També s’ha desenterrat l'escala que romania oculta per la terra i la vegetació”.

Glòria Tello ha recordat que es tracta “d’una actuació votada pel veïnat en els pressupostos participatius” i ha dit que “dins d’esta iniciativa també hem dut a terme la neteja, pavimentació i recuperació d’este entorn de gran valor patrimonial”.

“Com a resultat tenim una actuació de gran interés i qualitat que permet posar en valor tots els elements protegits del lloc, que van des de la restauració de la pròpia Creu, fins a posar en valor el paviment del Camí Vell de Picassent mitjançant l'execució d'una acurada trobada entre el nou paviment i l'històric, així com la recuperació visual de la sèquia de Favara i l'encertada elecció del nou paviment que s'hi integra perfectament amb l'entorn on se situa”, ha detallat la regidora Glòria Tello.

Les obres han finalitzat el 9 de juny i han permès recuperar un lloc de gran valor patrimonial que “estava oblidat i abandonat, ja que esta entrada amb prou feines compta amb trànsit des que el camí es va interrompre per la nova llera del Riu Turia. Ara, gràcies a esta intervenció, l’espai podrà ser gaudit per tots els ciutadans i ciutadanes, però especialment pels del Poble de Faitanar”, ha dit la regidora Lucia Beamud.

MÉS FOTOS