L’Ajuntament de València participarà en la comissió nacional per a commemorar l’Any Sorolla
L’alcalde destaca “el compromís i satisfacció per continuar col·laborant en totes aquelles iniciatives que contribuïsquen a recordar el mestre de la llum”
València formarà part de la comissió nacional que promourà la celebració del centenari de la mort de Joaquim Sorolla i Bastida (València, 1863-Madrid, 1923) a tot Espanya. El Consell de Ministres ha aprovat hui el Reial Decret que regula este òrgan col·legiat, adscrit al Ministeri de Cultura i Esport, en què hi haurà representació de l’Ajuntament, així com d’altres institucions vinculades amb la vida i l’activitat de l’artista. A l’empara d’esta efemèride, el consistori ha programat l’exposició La València pintada en els temps de Sorolla a la Casa Museu Benlliure per a la pròxima tardor i posarà en valor els quadres del pintor de propietat municipal.
L’alcalde, Joan Ribó, ha destacat “l’ocasió de retre un nou homenatge a un dels nostres personatges més il·lustres, la fama i projecció internacional del qual ha sigut una referència permanent per a València”. El màxim responsable de la ciutat ha remarcat “el compromís i satisfacció per continuar col·laborant amb diverses institucions en totes aquelles iniciatives que contribuïsquen a recordar la figura i el llegat cultural de Joaquim Sorolla”.
La comissió nacional té per finalitat impulsar i coordinar les diverses activitats que porten a terme les administracions públiques, les entitats públiques i privades i també particulars relacionats amb l’estudi de la biografia i l’obra de Sorolla. Des del Ministeri de Cultura i Esport s’hi considera rellevant la participació de l’Ajuntament de València per l’estret vincle del pintor amb la seua ciutat natal, tantes voltes representada en els seus quadres.
En eixe sentit, l’alcalde ha subratllat que un tret distintiu del treball de Sorolla és “la llibertat amb què reflectix la llum i el color del Mediterrani en escenes quotidianes de la seua ciutat, que li van valdre el sobrenom de mestre de la llum”. De fet, ha afegit Ribó, “molts dels racons, gents, costums i tradicions de València mai van deixar de servir-li d’inspiració”.
Joaquim Sorolla i Bastida va ser el pintor espanyol de més projecció internacional del seu temps i una de les figures capitals de la història de l’art espanyol en el seu conjunt. Per a l’alcalde, l’Any Sorolla i la imatge del popular artista “és un reclam que reforça el posicionament de València com a una destinació cultural atractiva”.
Per la seua part, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha indicat que “des del govern de Joan Ribó no hem dubtat ni un segon a interessar-nos per esta iniciativa âla creació d’una comissióâ i per coordinar-nos amb el Ministeri de Cultura i Esport, ja que des de l’Ajuntament de València tenim molt a aportar sobre la seua vida i la seua obra artística”. Tello ha anunciat una pròxima mostra “este any tan especial”, La València pintada en els temps de Sorolla, a la Casa Museu Benlliure, on “tenim una sèrie de quadres singulars de Joaquim Sorolla, resultat de la seua entranyable relació âamb la família Benlliureâ que es va mantindre durant anys”.
Sorolla i la ciutat
La col·lecció històric artística municipal compta amb set obres del mestre de la llum que es localitzen a la Casa Museu Benlliure (4), el Museu de la Ciutat (2) i el Saló Pompeià (1). La Casa Museu Benlliure (carrer de la Blanqueria, 23), dedicada a les figures dels germans José, pintor, i Mariano, escultor, coneguts de Sorolla, reunix quatre peces de l’autor de reduïdes dimensions, entre les quals destaca el Retrat de Peppino, fill de José i també pintor, i una xicoteta Marina. També s’hi troben les taules El beat de la confraria i Estudi de cap masculí, datades en 1913 i 1885, respectivament.
Així mateix, el Museu de la Ciutatâ¯(placa de l’Arquebisbe, 3) disposa d’una representació del creador valencià. Una de les joies de la col·lecció permanent n’és La meua família, un retrat de la seua esposa i fills, inspirat en la seua composició Las Meninas del seu admirat Velázquez. Monja en el jardí és l’altre oli que conserva el centre, on s’aprecia la influència que els patis i jardins dels Reials Alcàssers de Sevilla i de l’Alhambra de Granada van exercir en la seua obra.
Finalment, al Saló Pompeià de l’edifici consistorial (plaça de l’Ajuntament, 1) està emplaçada la tela El meu jardí, de l’any 1917, que té com a protagonista les pintures de jardins i patis que Sorolla va realitzar en els últims anys de la seua vida.
L’Ajuntament, a més, va retre homenatge a un dels seus veïns més il·lustres dedicant-li un carrer a Ciutat Vella i concedint-li una de les més altes distincions: el 9 de juliol de 1900 el Ple va acordar nomenar-lo Fill Predilecte de la Ciutat, junt amb l’escultor i amic seu Mariano Benlliure. Igualment, la plaça de l’Armada Espanyola acull un monument homenatge a l’artista, presidit per un bust realitzat precisament per Benlliure.
A açò s’ha d’afegir una placa en ceràmica en el número 8 del carrer de les Mantes, on el mestre va nàixer, el 27 de febrer de 1863, prop de la botiga de teixits que, en aquells dies, regentaven els seus pares.
Visit València proposa un recorregut per la ciutat seguint les petjades del pintor més universal que ha donat València, amb parada en els llocs que van ser importants en la vida primerenca de l’autor i que li van servir d’inspiració per als seus llenços, sense oblidar les instal·lacions museístiques i institucions locals que acullen els seus olis.