L´Ajuntament de València organitza un taller "Astrolabi" per a previndre el consum de drogues entre els joves
ELPERIODIC.COM - 21/01/2020El Servici de Drogodependències de la Regidoria de Salut i Consum ha iniciat hui una nova activitat orientada a la prevenció de les drogodependències. Es tracta d'un taller denominat «astrolabi», com l'antic instrument astronòmic que permet determinar la posició i altura de les estrelles sobre el cel. L'objectiu d'esta iniciativa és «donar als escolars una informació objectiva, veraç i fiable sobre les substàncies addictives els seus efectes tant psíquics com físics, per a evitar el seu consum o reduir riscos quan aquests es produeixin».
Així ho ha explicat el regidor de Salut i Consum, Emiliano García, qui també ha manifestat que en este taller «es pretén escoltar les necessitats dels i les adolescents, donar-los les explicacions adequades en cada cas, amb l'objectiu que prenguen consciència de la seua vulnerabilitat i també de l'eventual gravetat dels riscos que assumeixen si consumeixen substàncies tòxiques».
Les xarrades seran impartides per professionals de Prevenció Escolar del Servici de Drogodependències de la Regidoria de Salut i Consum que reforça la tasca realitzada pels docents. Es tractaran qüestions pràctiques i actuals dels i les joves per a poder desmitificar d'esta manera la informació sobre els efectes a curt, mitjà i llarg termini de les drogues, i reflexionar sobre la seua actitud cap al consum. El desenvolupament d’este taller està plantejat com un estudi pilot que s'anirà modificant conforme els interessos de l'alumnat.
El taller s'impartirà inicialment en 12 Centres Educatius (instituts i centres de Formació Professional) per a l'alumnat de 3r i 4t de l'ESO i 1r de Cicles Formatius, amb la realització de 102 sessions i amb la participació d'un total de 856 alumnes.
El Taller Astrolabi s'impartirà en dos mòduls. L'objectiu del primer mòdul serà obtindre informació de l'alumnat sobre els seus coneixements, experiències i actituds en referència al consum de drogues. Constarà d'una sessió d'una hora de duració. Durant este temps es reflexionarà al voltant de qüestions com les raons per les quals es consumeixen drogues, les conseqüències físiques i socials que comporta el consum i què fer davant estes situacions.
L'objectiu del segon mòdul serà facilitar informació objectiva, veraç i fiable sobre diferents drogues: tabac, alcohol, cànnabis… treballant tant els factors de risc com els factors de protecció enfront del consum. La sessió tindrà una duració de dues hores, en la qual s'aprofundiran i tractaran diferents temes: la desmitificació dels estupefaents, els efectes de les drogues, el procés d'addicció i el foment del pensament crític i l'assertivitat per a evitar la pressió del grup.
Les sessions estan orientades cap a la reflexió, plantejant qüestions que faciliten el debat entre els joves sobre la seua posició personal, la funció de les drogues en l'oci recreatiu de cap de setmana i les influències i pressions que reben de l'exterior. Estes sessions es reforçaran amb material audiovisual perquè resulte més atractiu per a l'alumnat i es mostren amb això molt més receptius.
És un taller interactiu i adaptat al públic jove. Les seues activitats són de caràcter participatiu afavorint el pensament crític de l'alumnat. El seu desenvolupament no serà un monòleg sobre les drogues sinó un diàleg entre tot el grup per a arribar a conclusions a través de les seues inquietuds, dubtes i interessos.