L'Ajuntament de València obri la seua segona Oficina de l'Energia municipal al Parc del Oest i anuncia una tercera a Torrefiel
L'Oficina, que gestiona la Fundació València Clima i Energia, comparteix des de hui el xalet que ocupa la Federació d’Associacions Veïnals
A la del barri d'Ayora i la del Parc del Oest s'unirà el mes que ve una tercera oficina situada en el Mercat de Torrefiel
L'alcalde de València, Joan Ribó, el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon i el gerent de la Fundació València Clima i Energia, Carlos Sánchez, han inaugurat hui una nova seu de l'Oficina de l'Energia municipal, que a partir de hui compartirà dependències amb la seu de la Federació d’Associacions Veïnals de València en el xalet situat dins dels jardins del Parc de l'Oest.
Segons ha destacat Joan Ribó “València té un compromís per a ser una ciutat climàticament neutra en 2030 i a més serem capital verda europea en 2024... Estem transformant la ciutat per a fer-la més verda, més amable, més sostenible, més humana... i l'Oficina de l’Energia és una eina bàsica per a aquesta transformació. Per això continuem apostant per ella i donant suport al seu treball”
L'alcalde també ha anunciat que, a més de les dues oficines ja obertes en el barri d'Ayora i la Parc de l'Oest, en els pròxims dies obrirà les seues portes una tercera oficina en el Mercat de Torrefiel i una quarta oficina mòbil, itinerant, que donarà servei a la resta de barris i pobles de la ciutat.
Els objectius de l'Oficina de l'Energia són garantir el dret a l'energia, promoure l'eficiència energètica, fomentar les energies renovables i impulsar una cultura de transició.
Alejandro Ramon, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, ha destacat que “l'Oficina de l'Energia assessora la ciutadania que no entén les seues factures, els informa dels seus drets com a consumidors i de les ajudes a les quals tenen dret. L'Oficina serveix perquè la transició energètica puga fer-se sense deixar a ningú arrere, de manera democràtica, participativa, inclusiva i justa. La setmana passada – ha recordat- signàrem un acord amb la regidoria de Serveis Socials gràcies al qual les famílies més vulnerables rebran formació i atenció en aquestes oficines.”
L'Oficina de l'Energia és una finestreta única de l'Ajuntament de València per a impulsar la transició energètica a la ciutat. Un espai obert que ofereix un servei públic i gratuït d'assessorament personalitzat, tallers i activitats per a resoldre qualsevol dubte relacionat amb l'energia i especialment l'eficiència energètica i les energies renovables.
L'Oficina de l'Energia proposa un ventall ampli de serveis per a tota la ciutadania, tant per a les persones que no poden pagar les seues factures, com per a les que volen ser pioneres de la transició energètica. Està gestionada per la Fundació València Clima i Energia, una fundació municipal que depén de la Regidoria d'Emergència Climàtica i Transició Energètica de l'Ajuntament de València. A més de l'Oficina de l'Energia i l'Observatori del Canvi Climàtic municipals, la Fundació gestiona també bona part dels projectes europeus relacionats amb la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica en els quals participa l'Ajuntament.
Per a Carlos Sánchez, gerent de la Fundació València Clima i Energia, “ampliar el nombre d'oficines és una mostra de la necessitat que existia i del bon acolliment que ha tingut la primera que va obrir les seues portes fa ara tres anys. La crisi energètica actual no ha fet més que demostrar que la transició energètica és una necessitat. La ciutadania vol sumar-se al canvi, però necessita informació i formació. Per a això està l'Oficina de l'Energia”.
Reconeixements i èxit de públic
L'any passat més de 4 mil persones es van beneficiar directament dels serveis que presta l'Oficina i més de 7 mil van participar de manera directa o indirecta en les seues activitats, una xifra que aquest any se superarà sobradament quan es coneguen les dades a tancament de desembre.
Recentment l'Oficina de l’Energia de València ha sigut reconeguda en els premis nacionals de l'Associació d'Agències Espanyoles de Gestió de l'Energia (Eneragen) i a l'octubre va rebre en el Museu Reina Sofia de Madrid el Premi SustainabilityActions 2022 per impulsar l’estalvi energètic en els centres educatius.
Instal·lacions sostenibles i personal especialitzat
El xalet que ocuparà l'Oficina de l'Energia als jardins del Parc de l'Oest ha sigut rehabilitat seguint criteris d'eficiència energètica i de sostenibilitat ambiental i les seues instal·lacions han rebut la major certificació energètica seguint criteris d'economia circular. En la seua adequació s'han utilitzat materials reciclats i reciclables que poden servir d'exemple per a altres rehabilitacions energètiques.
El personal que atendrà l'Oficina té formació específica i interdisciplinària i compta amb agents socials, agents energètics i agents educadors.