VALENCIA | MEDI AMBIENT

L’Ajuntament de València impulsa el primer pla per donar resposta a la ciutadania sobre dubtes de reciclatge i per sensibilitzar sobre la neteja

ELPERIODIC.COM - 22/02/2022

Sergi Campillo presenta el Pla d’Educació Ambiental de Residus i Neteja, “que també fomenta el sentit de pertinença al municipi i la necessitat de millorar la cura de l’espai públic”

El Pla d’Educació Ambiental de Residus i Neteja (PEARN), impulsat per l’Ajuntament per promoure, entre altres accions, la participació ciutadana a l’hora de millorar la cura de l’espai públic, planifica, per districtes, diferents campanyes de comunicació, així com incentius per a la separació de residus. D’esta manera, es donarà resposta a les necessitats que la ciutadania ha manifestat en un procés participació, en el qual ha expressat, per exemple, interés per rebre més informació sobre el reciclatge d'olis usats o sobre la neteja viaria dels excrements dels animals domèstics.

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo ha presentat hui l’esborrany d’este Pla d’Educació Ambiental de Residus i Neteja (PEARN), que esta vesprada serà objecte de reflexió en la comissió de treball del Consell de Medi Ambient, òrgan assessor del Pla Local de Residus. “Es tracta –ha aclarit- d’un document importantíssim perquè estandarditza, per primera volta en la història de l’Ajuntament, les polítiques d’educació ambiental que era una reclamació de les entitats veïnals i molts sectors que demanen informació al respecte”. “El seu objectiu –ha afegit- és millorar les taxes de separació en origen de residus de València i tindre una ciutat el més neta possible perquè el servici de neteja i arreplegada de residus estiga dimensionat de manera adequada amb la col·laboració de la ciutadania”.

Entre els reptes d’este pla es troben “promoure un canvi d’actitud i fomentar el pensament crític, així com el sentit de pertinença al municipi i la necessitat de millorar la cura de l’espai públic”. El PEARN també pretén “conscienciar sobre els riscos que suposen els problemes ambientals i potenciar actituds de participació i la implantació dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS)".

Sergi Campillo ha recordat que, primerament, l’Ajuntament ha definit estos objectius, “compartits amb el teixit associatiu, empresarial, educatiu o turístic, entre altres”; i ha esmentat alguns treballs conjunts com el que es du a terme per a recollir vidre amb les comissions falleres, “que conformen la xarxa associativa més gran de la ciutat”.

“També hem elaborat un document diagnòstic en el qual s'examina la situació de la gestió dels residus i la neteja viària a València, amb dades de l’evolució de la recollida de residus registrada a la ciutat durant els últims 10 anys, que parlen d’un increment considerable en la separació dels residus per facilitar el seu reciclatge”, ha explicat. Este document també contempla els recursos educatius disponibles per a la implementació del PEARN, com ara els ecoparcs mòbils o el centre de Naturia, i l'estructura socioeconòmica de la ciutat per districtes com a base per al desenvolupament d'accions educatives i comunicatives específiques per a cada districte.

A més, l’Ajuntament que ha tingut en compte les campanyes de conscienciació mediambiental desenvolupades fins al moment, “que ens han permés, per exemple, ser una ciutat pionera en la recollida d’acer lleugers  en els contenidors d’envasos”, ha realitzat un procés participatiu amb una enquesta composta per 26 preguntes, a 18 entitats de València d'un total de 49 a la que es va oferir participar per analitzar la gestió dels residus i la neteja viària de la ciutat.

“L'objectiu d'esta enquesta era conéixer l'opinió més recent de col·lectius i ciutadans per a, d’esta manera, planificar accions que s'adequaren a les necessitats percebudes”, ha manifestat Campillo, en subratllar que, segons les conclusions d’esta enquesta, “la ciutadana espera una major proactivitat de l'administració”.

En definitiva, tal com ha informat el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, la ciutadania ha demanat que es comunique millor tant la gestió de tots els residus com els servicis que es presten. I dels residus sobre els quals necessita més informació, ha destacat els olis usats, els aparells electrònics o electrodomèstics i les tovalloletes higièniques.

Més campanyes de comunicació, incentius per a la separació i més sancions

D’altra banda, per a millorar la gestió dels residus les entitats participants ha sol·licitat més campanyes de comunicació, incentius per a la separació, i més sancions per als infractors. I pel que fa als majors problemes en la neteja viària ha considerat que estos són els generats pels excrements dels animals domèstics, i per l'abandonament de mobles i voluminosos.

Amb tot este material, el PEARN proposa 7 eixos operatius que es desplegaran en 63 mesures, ha conclós el regidor rere reiterar que “l’Ajuntament està convençut de la importància de l’educació ambiental per plantar cara a l’actual crisi ecològica”. Per últim, l’edil ha convidat la ciutadania “perquè col·labore per tal que l’Ajuntament no haja d'incrementar la partida destinada a la neteja i recollida de residus, que actualment suposa entre un 8% i un 10 del Pressupost Municipal, i estos diners es puguen invertir en altres necessitats”.

MÉS FOTOS