VALENCIA | SOCIETAT

L’Ajuntament de València homenatja les dones de la festa i reivindica que hi ha tantes realitats com a dones i obstacles que estes han de superar

ELPERIODIC.COM - 07/03/2022

Demà, amb motiu del Dia Internacional de totes les Dones

L’Ajuntament homenatjarà demà, Dia Internacional de totes les Dones, a cinc dones “rellevants per la seua implicació en les Falles”. El Saló de Cristall serà l’escenari d’este reconeixement, que impulsat en el marc de les celebracions del dia 8 de març i de les festes falleres, agrairà el treball d’estes dones en diferents àmbits del món faller: l’actriu i directora del grup de teatre de la Falla La Vall de Laguart-Pare Ferris, Empar Brisa; les treballadores de Junta Central Fallera Rosana Mateo i Mari Carmen Casat; la llicenciada en Belles Arts i membre del Gremi d’Artistes Fallers, Marisa Falcó; i la dolçainera Susana Díaz Tejedor. Amb este acte, i altres activitats organitzades per les diferents delegacions municipals coordinades per la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives sota el lema “Feminisme per a totes!”, l’Ajuntament convida, un any més, a la reflexió “sobre les distintes formes d’opressió i desigualtat”. “Hi ha tantes realitats com a dones i obstacles que estes han de superar per relacionar-se d’una manera lliure i igualitària”, ha reiterat la regidora Lucía Beamud.

Les activitats pendents “al voltant d’esta dada reivindicativa, per sensibilitzar a la població sobre la situació de desigualtat i discriminació que pateixen les dones respecte dels homes, en tots els àmbits i en totes les cultures pel simple fet de ser dones”, començaran esta vesprada al Complex Municipal La Petxina, amb una taula redona que conduirà la periodista Sénia Mulayali, com a moderadora de tres veus reconegudes del feminisme interseccional: l'escriptora Anna Feixas, la periodista Lucia Mbomio i la representant de la Fundació Secretariat Gità, Sara Giménez. Les tres parlaran, entre altres assumptes, “sobre les discriminacions específiques que pateixen certs grups de dones i l’estigma que suposa per a desenvolupar un projecte de viuda lliure”.

Tallers i espectacles als barris

Els dies 21, 22 i 23 de març es desenvoluparan tres tallers descentralitzats a tres barris de la ciutat (Font de Sant Lluís, Fonsanta i Sant Marcel·lí) sobre conceptes bàsics de feminisme interseccional. Esta proposta s’adreça a persones adultes i joves que tinguen interés a apropar-se a la perspectiva afro feminista i antiracista de la realitat que viuen moltes dones travessades per estes identitats. Es retransmetrà en línia a través de la web www.valencia.es/8m2022.

Per altra banda, el dimecres 23 de març, al carrer Jardí de l’Ermita d’Orriols, la companyia Maduixa interpretarà un espectacle sobre experiències de dones “per explorar la identitat femenina mitjançant el joc corporal”. “Este muntatge és un homenatge a totes les dones que durant segles i segles d’opressió han lluitat i continuen lluitant pel seus drets”, tal com ha explicat Lucía Beamud.

Al poble de Castellar-l’Oliveral també s’han previst diferents celebracions com un vídeo fòrum del curt seleccionat en la XII edició de Curtmetratges per la Igualtat, el 10 de març.

Selecció bibliogràfica a les Biblioteques Municipals

En la mateixa línia, les Biblioteques Municipals han posat a disposició d’usuaris i usuàries una selecció de llibres relacionats amb el Dia Internacional de totes les Dones, clubs de lectura, tallers, exposicions i altres iniciatives culturals. Concretament, dins al 31 de març en totes les Biblioteques romandrà un lloc per a animar la consulta i el préstec d’estos llibres.

D’altra banda, en els Centres Municipals de Joventut es duran a terme taules redones, exposicions d’art i, fins i tot, s’impulsarà la creació d’un mural reivindicatiu; mentre que els diferents centres de la Universitat Popular també han convocat iniciatives (conferències, presentacions de llibres, visites a museus) amb motiu del Dia de les Dones, que també ha centrat una activitat del Gabinet de Normalització Lingüística, que ha creat una llista de cançons amb temàtiques d’Igualtat en spotfy i youtebe.

“En general ha conclòs la regidora- la campanya “Feminisme per a totes!” vol arribar a tots els públics i amb eixa intenció enguany introduïx el termini “interseccional” per tal de mostrar que cal canviar les estructures de la nostra societat des d’una perspectiva feminista que tinga en compte l’experiència vital i col·lectiva de totes i cadascuna de les dones, amb identitats coexistents, com per exemple (dona i pobra)”. La campanya es visibilitza amb 3 autobusos que recorreran la ciutat durant tot el mes amb vinils amb imatges de la campanya.