L'Ajuntament de València i la Fundació Horta Sud signen un acord per a desenvolupar comunitats energètiques de barri
El regidor de Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha explicat que l'objectiu del conveni és “dinamitzar esta opció d'autoconsum sostenible i renovable”
L'Ajuntament de València, a través de la Fundació València Clima i Energia, i la Fundació Horta Sud han signat un acord de col·laboració per a potenciar el desenvolupament de comunitats energètiques de barri a la ciutat. El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha assistit este dilluns a la signatura del conveni entre les dos entitats.
Tal com ha explicat l'edil, “actualment estem immersos en un procés de transició energètica, i des de l'Ajuntament de València pensem que les comunitats energètiques són una molt bona eina per a assolir este repte”. No obstant això, tal com ha subratllat el delegat, “és cert que la major part de la ciutadania desconeix este model que, recordem, consisteix en un sistema associatiu entre veïns perquè puguen produir i també puguen consumir de manera autònoma la seua pròpia energia”.
Per això, i per a fer front a este desconeixement i continuar donant un impuls a estes comunitats energètiques “ens hem unit a través d'un conveni amb la Fundació Horta Sud per a crear sinergies i tindre així una aliat més que puga dinamitzar, informar i donar assessorament a la ciutadania, i continuar donant a conéixer esta opció d'autoconsum renovable, i fent front d'esta manera al repte del canvi climàtic”, ha manifestat el regidor.
Les anomenades comunitats energètiques de barri constitueixen un model d'associacionisme al voltant de l'energia. Són entitats sense ànim de lucre, de participació oberta i amb finalitats socials i mediambientals, que permeten a la ciutadania col·laborar amb xicotetes empreses i l'administració pública per a compartir recursos energètics renovables i fomentar hàbits i mesures d'estalvi i eficiència energètica.
Gràcies a la col·laboració entre les dos entitats, la Fundació Horta Sud participarà en la formació de les comunitats energètiques locals en diferents barris i districtes de València, a través de formacions i assessorament de les persones participant en la creació i desenvolupament d'entitats sense ànim de lucre per a produir, compartir i consumir energies renovables. Horta Sud oferirà este assessorament a través del programa ‘Escola d’Associacions’, l'objecte de la qual és donar resposta a les necessitats del teixit associatiu a partir de quatre pilars bàsics: dinamització, informació, formació i assessorament. Per part seua, l'entitat València Clima i Energia i l'Ajuntament de València es comprometen a impulsar i coordinar projectes de Comunitats Energètiques Locals, a més de coordinar les accions de difusió i comunicació d'estos.
Instal·lacions compartides als barris i pobles
De fet, el primer fruit d'esta col·laboració ha sigut l'assessorament a les comunitats energètiques pilot que València Clima i Energia està promovent a la ciutat: el programa Compartim Energia Renovable, que es desenvolupa als barris d'Aiora i Algirós, i la Comunitat Energètica Local Castellar-L’Oliveral. Estes dos associacions, que es troben en fase de constitució oficial, han rebut l'assessorament i formació d'Horta Sud per a facilitar les decisions i els tràmits administratius per a la seua posada en marxa. Els veïns i veïnes de València podran compartir, gestionar i aprofitar instal·lacions d'energia renovable compartides i de proximitat.
A mitjà termini, s'espera que la col·laboració puga facilitar l'impuls de cent comunitats energètiques de barri que busca promoure l'Ajuntament. De fet, el consistori està elaborant un ‘porfolio’ amb múltiples plans susceptibles d'optar als fons europeus de reconstrucció Next Generation, una de les línies de la qual és precisament l'impuls de la sostenibilitat i el canvi de model energètic, on s'emmarcaria este pla traçat per la regidoria d'Emergència Climàtica i la Fundació València Clima i Energia.
Finalment, i més enllà de les comunitats energètiques, el conveni signat permetrà que València Clima i Energia i Horta Sud intercanvien coneixements, formació i assessorament específic en els temes de competència de cadascuna de les fundacions, incloent tallers, visites pedagògiques, recomanacions tècniques, i resolució de dubtes tècnics, administratives, o jurídiques vinculades amb l'associacionisme, el canvi climàtic o la transició energètica.
“Tot això, permetrà sumar forces per al compliment dels compromisos de lluita contra el canvi climàtic de València, desenvolupant accions que treballen per aconseguir la descarbonització de la ciutat, al mateix temps que es lluita per una transició justa i amb la ciutadania en el centre, en el marc d'iniciatives com l'Agenda Urbana 2030, el Pacte d'Alcaldies i les Missions 2030”, ha conclòs el regidor Alejandro Ramon.