L'Ajuntament de València atendrà els majors de 65 anys de manera presencial sense cita prèvia
L'atenció es realitzarà els dijous de 10 a 12 hores, tant en edificis centrals de la Plaça de l'Ajuntament i Tabacalera com en les Juntes Municipals de Districte
Les persones majors de 65 anys empadronades a la ciutat de València podran realitzar gestions a l'Ajuntament, de manera presencial, els dijous de 10 a 12 hores sense necessitat de cita prèvia. Es tracta de una més de les mesures que ha posat en marxa el consistori per a intentar reduir la bretxa digital que patixen les persones majors, que se suma a altres mesures com el projecte bancs amigables, la formació o l'assessorament que es realitza en els 50 centres de majors que existixen a la ciutat. Esta mesura s'ha donat a conéixer en una compareixença pública en la qual han participat la regidora d'Envelliment Actiu, Pilar Bernabé, el regidor d'Informació i Defensa de la Ciutadania, Borja Sanjuán, i la regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valía.
Esta atenció especialitzada i sense cita prèvia, que entrarà en vigor el pròxim dijous 7 d'abril, es durà a terme a la casa consistorial de la Plaça de l'Ajuntament per als temes relacionats amb tributs o registre, i en l'edifici de Tabacalera, per als servicis de padró. Sanjuán ha destacat que “amb esta mesura evitem que les persones majors queden excloses dels servicis per no saber sol·licitar cita prèvia de manera telemàtica, i els reservem un espai d'atenció presencial per a les seues gestions personals”. El regidor també ha subratllat que “han de ser gestions pròpies, no les d'altres persones d'un altre rang d'edat, perquè si no estaríem llevant temps a persones que ho necessiten”.
La regidora d'Envelliment actiu ha remarcat que “València és una ciutat que porta temps treballant per a tindre un tracte amable i respectuós amb les persones majors, que especialment des de la pandèmia i el consegüent procés de digitalització, tant d'empreses com de l'administració, es troben en una posició cada vegada més vulnerable”. Bernabé ha recordat les mesures que ha vingut prenent el consistori per a pal·liar esta bretxa digital, com la “multiplicació per quatre de l'oferta de formació digital per a persones majors”, o el treball que es fa en els 50 centres de majors on “tenim a 50 persones, procedents del pla d'ocupació de la Generalitat Valenciana ECOVID, ajudant i assessorant en temes digitals, i col·laborant en assumptes com l'obtenció del certificat covid o de vacunació”.
Bernabé també ha destacat altres iniciatives que s'han dut a terme com la reserva de bons al consum a este col·lectiu, el projecte Bancs amigables, i el treball que realitza la Defensora de les persones majors, Asunción Pérez, per a garantir l'accés d'este col·lectiu als servicis municipals. La regidora ha manifestat que “treballarem per a formar als majors, però respectant sempre a totes aquelles persones que no volen utilitzar la via telemàtica i necessiten una atenció personal i presencial”.
Juntes Municipals de Districte
Elisa Valía ha afirmat que “des de tots els servicis municipals treballarem per a atendre les persones majors perquè la bretxa digital no supose una pèrdua dels seus drets, i una dificultat per a accedir als servicis municipals”. Quant a les Juntes Municipals de Districte, la regidora ha recordat que “habilitaran este mateix horari, els dijous de 10 a 12 hores, perquè les persones majors puguen ser ateses sense cita prèvia i puguen realitzar tots els tràmits que en elles es poden realitzar, però amb l'avantatge que es troben prop de casa, evitant els desplaçaments als edificis municipals centralitzats”.
Les Juntes de Districte oferixen servicis com l'Oficina d'informació i registre; el registre especialitzat d'activitats, llicències d'obres, comunicacions ambientals o llicències comercials; el Bo ore i EMTambTU; i els certificats de fe de vida per a persones estrangeres. A més les Juntes de Abastos, Marítim i Tránsits oferixen servici de padró.